Blog
Blog categorieën
- Kattenhotel (61)
- Gezondheid (34)
- Vachtverzorging voor katten (70)
- Katvriendelijke inrichting (14)
- Cursus en bijscholing (23)
- Kattengedrag (40)
- Verhuizen en verbouwen (4)
- Gastblog (19)
- In de Pers (52)
- Diverse (13)
- Thuis bij Cats Only... (36)
- Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' (34)
- Niet Openbaar (0)
Blogs Doorzoeken
BACK
Cats Only Blog: 10 geheimen voor een katvriendelijke trimbeurt en vakantie!
Katten zijn gewoontedieren dat wisten we al. Ze doen graag 365 dagen per jaar precies hetzelfde. Niet handig dus voor ons mensen, die sowieso al te maken hebben met 5 doordeweekse dagen en 2 weekenddagen waarop we een totaal verschillend dagritme hebben. Tel daarbij nog een familieweekend, stedentripje, een zonvakantie en een wintersport en je kat snapt er helemaal niets meer van. En ook een wekelijkse kambeurt is nou niet bepaald het ding waar je kat op zit te wachten.
Autisme, Asperger, Pica, he wat?
Nu weet ik dat je een kat niet mag vermenselijken maar als wat klinkt dit in de oren? Juist als een autist, of eigenlijk als Asperger om precies te zijn. Echt waar, blader maar eens door het boekje ‘Alle katten hebben Asperger’ . Leuk detail, uitgeverij Pica heeft dit boekje, samen met het boekje ‘Alle honden hebben ADHD’, uitgegeven. En laten zij nu eigenlijk niets met katten hebben maar met mensen. Zij schrijven slimme boeken voor opleidingen om precies te zijn. Maar laat het woord Pica nu net weer een echt kattenwoord zijn. Pica wordt namelijk gebruikt als benaming voor een gedragsprobleem wanneer katten (oneetbare) zaken eten. Maar dat terzijde.
De autist
Maar wat is autisme nu precies? Gezondheidsnet
‘Kenmerken Autisme Spectrum Stoornissen
Er zijn grote verschillen tussen mensen met autisme. Een deel heeft een verstandelijke beperking, de meesten hebben een normale of hoge intelligentie. Sommigen gaan contact uit de weg, anderen willen juist graag contact.
Mensen met autisme hebben met elkaar gemeen dat ze beperkingen ervaren op het gebied van communicatie en interactie. Ze vinden het lastig om zich in anderen in te leven, nemen taal heel letterlijk en herkennen gezichtsuitdrukkingen en andere non-verbale communicatie niet goed.
Daarnaast vertonen ze stereotype gedrag en hebben ze een eenzijdige belangstelling. Zo zijn ze heel geïnteresseerd in één bepaalde activiteit of hobby. Mensen met autisme voelen zich comfortabel bij routine, rituelen, structuur en duidelijkheid. Onverwachte gebeurtenissen en veranderingen kunnen lastig voor ze zijn.
De bovenstaande kenmerken gelden niet voor iedereen met autisme, bovendien heeft de een er meer last van dan de ander. Autisme kan bovendien ook juist sterke kanten met zich meebrengen. Zo zijn mensen met autisme analytisch, eerlijk en hebben ze een goed oog voor detail.’
Uit bovenstaande tekst blijkt wel dat autisme vele, en ook tegenstrijdige, kenmerken heeft. Dus daarom even een puzzeltje, welke kenmerken uit bovenstaande tekst herken jij bij je kat?
- Een hoge intelligentie (nou ja vooruit, de meeste katten dan)
- Eenzijdige belangstelling
- En deze zinnen slaan dan echt de spijker op zijn kop! Ze voelen zich comfortabel bij routine, rituelen, structuur en duidelijkheid. Onverwachte gebeurtenissen en veranderingen kunnen lastig voor ze zijn.
Wat wel heel erg duidelijk is bij hen is de communicatie. In ieder geval bij katten onderling. Met de meest subtiele signalen zoals de stand van de vacht, de snorharen, de oren, staart en de vorm van de pupillen kunnen zij heel erg duidelijk maken wat zij willen. Beetje jammer is wel dat honden en katten een totaal andere taal spreken. Denk maar eens aan de kwispelende staart, die bij de hond toch echt betekent dat hij blij is en bij de kat dat zij geïrriteerd is. En ja dan heb je nog ons, de mens, ook wij zijn helaas minder goed in het oppikken van de subtiele signalen van onze katten. Waardoor een kat die, voor ons ogenschijnlijk, relaxed op schoot is komen liggen om geaaid te worden, toch, na een aantal halen ineens uithaalt. Dat zij daarvoor haar snorharen heeft weggedraaid, grote pupillen heeft gekregen, de oren plat heeft gelegd en met het puntje van haar staart is gaan kwispelen hebben wij even gemist tijdens het kijken van ons lievelingsprogramma op tv. Die uithaal kwam dus echt niet uit het niets.
De Asperger
Oke maar dat was dus Autisme en niet Asperger, wat volgende de website ‘Asperger in beeld’ ‘een aan autisme verwante stoornis’ is. Laten we dan eens naar asperger gaan kijken met behulp van enkele quotes uit het boekje:
- Ze (en ze kan hier dus het kind of de kat zijn) hebben niet door dat anderen verveeld raken.
- Ze hebben een overgevoelig gehoor, en kunnen schrikken van harde geluiden of onverwachte bewegingen.
- Ze willen dag in dag uit hetzelfde voorgeschoteld krijgen.
- Ze hebben eetproblemen
Plan van aanpak
Als je naar deze 2 vormen van kijkt, en de herkenbare zaken die wij bij onze katten zien, snap je dat het werk wat ik uitvoer, met mijn liefde voor katten, helaas niet echt gewaardeerd wordt door mijn kattenklanten. Natuurlijk help ik ze met hun vachtje in de kattentrimsalon en doe ik mijn stinkende best om ze een fantastische vakantie te bezorgen in het kattenhotel, maar daar snappen zij helaas helemaal niets van. Toch zorg ik er op mijn manier voor dat ik me aan hun aanpas en toch in charge ben.
Hoe ik dat aanpak?
In de kattentrimsalon komen veelal katten die het niet leuk vinden om geborsteld te worden. Natuurlijk zijn er katten die dat wel leuk vinden maar in de meeste gevallen zie ik deze niet op mijn trimtafel, de eigenaren verzorgen deze katten zelf. Dus men neme, 1 niet gewillige kat, 1 of meestal meerdere klitten en een trimmer die het allemaal wel even op zal lossen. In mijn begin jaren als kattentrimmer (maar liefst bijna 8 jaar geleden) was ik een kei in vrij worstellen met katten, zo kijk ik er nu tenminste tegenaan. Toentertijd had ik geleerd dat je moest winnen van een kat om iets voor elkaar te krijgen, dwang en dus goed vasthouden was daarvoor de oplossing. En ja, dat werkt. Je wint vast wel, maar de kat wint ook kleine strijdjes waardoor de littekens op je armen dagelijks toenemen. Daarbij had ik dan wel leuk gewonnen en ging de kat klitvrij naar huis, maar daarbij ook met een trauma. Logisch, want als ik bij de tandarts in de stoel gedrukt zou worden zonder uitleg denk ik ook niet dat ik nog een keer terug zou gaan.
Kattengedragsdeskundige in de dop
Wat dan! Gelukkig viel bij mij na een goed jaar katten worstellen (lees 20 katten later, want ja zoveel katten heb ik getrimd in mijn eerste jaar) het kwartje het moest anders, maar hoe? Nou dat werd me wel duidelijk door deelname aan een meerdaagse cursus kattengedrag bij Tinley . Nadat ik module 1 afsloot met een 10 op mijn rapport, om het zo maar even te zeggen besloot ik het helemaal anders aan te pakken. In plaats van al in de strijd gaan voordat de kat de kans kreeg om iets ‘verkeerds’ te gaan doen besloot ik maar eens gewoon af te wachten. En weet je, wanneer je ze laten denken dat zij het voor het zeggen hebben is er helemaal geen gevecht nodig. Ik verklap je mijn geheimen.
10 geheimen voor een katvriendelijke trimbeurt
Nu een dikke 7 jaar, en een heleboel gedragscursussen verder (benieuwd naar de opleidingen en cursussen op mijn lijstje, bekijk hem hier) later heb ik een serie gewoontes die mij en dus ook de kat helpen om de trimbeurt tot een goed einde te brengen voor ons beide. Te weten:
-
De Feliway verdamper
Hierin zit het kopjesferomoon, deze verdamper zit standaard in het stopcontact. -
Eigen kleedje
Katten brengen hun eigen kleedje of mandje mee waaraan hun eigen vertrouwde feromonen zitten. -
Rondje lopen
Katten mogen voor de trimbeurt een rondje lopen in de kattentrimsalon. Op deze manier hebben ze even tijd om te acclimatiseren. -
Rustig kennis maken
Bij het op tafel gaan wordt er eerst rustig kennisgemaakt door middel van aaien rondom het kopje, daar waar de kat de meeste feromonen verspreid (denk maar eens aan het kopjes geven). Met dit lichaamseigen stofje op mijn handen zijn deze ineens een stuk aantrekkelijker. -
Contact houden
Vervolgens houd ik de hele trimbeurt contact met de kat zodat ik naast het lezen van zijn signalen ook kan voelen hoe hij zich voelt. Denk hierbij niet aan vasthouden in het nekvel, wat een absolute No Go is voor katten! Denk meer aan een hand bij het nekje, en de arm over zijn ruggengraat zodat je over het hele lichaam contact hebt. Hiermee wordt het ook nog eens mogelijk om de kat wat te sturen. Zo kun je met een beetje kantelen naar links ineens zowat de hele buik kammen of scheren zonder dat de kat al spartelend op zijn rug ligt, of erger nog in zijn nekvel omhoog wordt gehouden. -
Beweeg met de kat mee
Tijdens de trimbeurt beweeg ik mee met de kat. Daar waar je bij een hond een vaste routine hebt tijdens een trimbeurt moet je dit bij de kat vergeten. Wanneer je behandelt wat de kat aangeeft zal je je verbazen wat je kunt doen. Katten rollen ineens spontaan op hun rug waardoor hun liezen of oksels netjes uit te kammen zijn, terwijl ze dit echt niet zomaar gaan doen als het moet. Wederom laat ze denken dat zij in charge zijn. -
Signalen lezen
Nog even terugkijkend op de signalen van de kat. Deze houd ik nauwlettend in de gaten. Een beetje stress is normaal, het is ook niet niks om ineens uit je huis, in een reismandje, in de auto, in een vreemde trimsalon met een niet bekende trimmer te zijn. Maar het idee is wel dat de stress afneemt in plaats van toe neemt, en geloof me dit is echt mogelijk. In gevallen van veel stress denk hierbij aan agressief worden, hijgen (wat echt niet normaal is voor een kat, ook niet als het heel erg heet is) en zelfs plassen op tafel (ja echt, het kan gebeuren. Hoe rot moet je je dan wel niet voelen?) is een Time out, of misschien wel een keertje terugkomen om de trimbeurt af te maken een echte must. Gelukkig is het met een korte Time out, waarbij de kat een rondje loopt in de salon, meestal wel weer oplost. Wat een beetje controle wel niet kan doen. -
Eigen baas erbij
En ondertussen dit alles staat baaslief netjes aan de andere kant van de trimtafel om haar kat te begeleiden. Als kattentrimmer ben ik altijd heel erg blij met de aanwezigheid van de baas omdat dit immers het enige bekende is wat er nog overblijft voor de kat. -
Schone materialen en kleding
En tot slot wissel ik na iedere gast van trimjasje en trimgereedschap zodat ook deze niet ‘eng’ ruiken naar vreemde katten. -
Cats Only, no dogs allowed
Vooruit, en de allerlaatste: Zorg dat de salon CATS ONLY is! Alleen al de geur van hond kan erg veel stress opleveren.
10 geheimen voor een katvriendelijke vakantie
En dan het kattenhotel. Ook daar staat het welzijn van de kat voorop, dat spreekt voor zich. En dit is zo mogelijk nog moeilijker dan in de trimsalon. De eventuele stress is een salon is maar van korte duur, een half uur tot een uurtje later staat de kat immers weer buiten en kan hij lekker naar huis, let op tezamen met de baas. In het kattenhotel verblijven katten vaak 1 week tot zelfs wel meerdere weken of maanden in een vreemde omgeving, met vreemd personeel. Weg baas! Die is immers met vakantie of aan het verbouwen of verhuizen. Weer een aantal cursussen en een flink aantal brainstormsessies verder, met onder andere een kattenbioloog en kattengedragstherapeute, wist ik het (of laten we zeggen, dacht ik het te weten).
-
Privé kamers en tuinen voor alle gasten.
Katten zijn immer semi sociaal wat wil zeggen dat zij veelal alleen sociaal zijn tegen directe familie, waarom dan stress aan gaan voor slechts een paar weekjes vakantie -
Geen zicht op andere katten.
Privé kamers moeten ook echt privé zijn. Katten zijn geweldig goed in stille oorlogen waardoor zij door alleen maar staren de vakantie van de buurman al volledig kunnen verpesten. -
De Feliway verdamper.
Wederom ook hier het kopjesferomoon Feliway in de aanslag. In het kader van baad het niet dan schaadt het niet hangen in alle 12 onze hotelkamers de verdampers. -
Kateigen feromonen.
Daarnaast wordt ook hier gewerkt met eigen vertrouwde feromonen. Hele stationcars worden hier leeg geladen met eigen vertrouwde spullen van de kat. Zoek maar eens op Facebook op de hashtag #IkGaOpVakantieEnNeemMee… er komen verschillende Cats Only posts voorbij. -
Rust.
Door de kleinschaligheid van ons kattenpension is er altijd rust. Daarbij draagt de geweldige omgeving waarin wij zitten ook bij aan een zenn gevoel. -
Reinheid.
Een schoon hotel spreekt eigenlijk al voorzich, maar toch nog even. Schoonmaken gebeurt natuurlijk dagelijks maar met zo min mogelijk geurende middelen. Tussen 2 gasten in wordt de kamer uitgebreid schoongemaakt en ontsmet zodat er geen ‘enge’ kattengeuren meer overblijven. -
Regelmaat.
Dit verkrijgen wij door het werken met altijd dezelfde mensen op dagelijks dezelfde manier. En reinheid spreekt eigenlijk al voorzich, maar toch nog even. Schoonmaken gebeurt natuurlijk dagelijks maar met zo min mogelijk geurende middelen. Tussen 2 gasten in wordt de kamer uitgebreid schoongemaakt en ontsmet zodat er geen ‘enge’ kattengeuren meer overblijven. -
Natuurlijke behoeftes.
Onze katten hebben nog vele natuurlijke behoeftes, denk maar een aan klimmen, krabben en jagen. Aan al deze zaken is gedacht bij de bouw van onze kamers. Eerlijk is eerlijk, aan jagen niet echt. Maar toch zijn er al verschillende prooien, in de vorm van muizen, kikkers en zelfs een vogel gevangen in het hotel. -
N+1
De stelregel voor een katvriendelijk huishouden. In het kattenhotel is er ruimte voor het plaatsen van alle primaire behoeftes, denk hierbij aan voer, water, krab,- en schuilgelegenheden enzovoort in de vorm van het aantal katten + 1. In een 2 kats kamers en tuin kunnen dus 3 kattenbakken, 3 waterbakken, 3 voerbakken, 3 krabpalen etc. -
Keuze!
Katten willen in charge zijn. Bij ons hebben ze de hele dag vrije keus. Zij hebben echt geen behoefte aan een gezet activiteitenprogramma zoals wij wel vaak hebben op onze vakantie.
Wat denk jij? Zou jouw autist mijn diensten ook kunnen waarderen? Boek dan een kamer in het kattenhotel of maak een afspraak in de kattentrimsalon.
Groetjes Wendy
Ps. Wil je nog meer leren over onze filosofie en werkwijze, kijk dan eens op de Even voorstellen pagina of lees het artikel: Jij op vakantie, je kat toch ook? er eens op na.