Blog


BACK
jul 28, 2019 |
Wendy

Cats Only Blog: 5 tips voor een stressvrije verhuizing

Dit blog is tot stand gekomen naar aanleiding van de Catfluencer Challenge van kattengedragstherapeut Anneleen Bru.

In dit blog deel ik 5 tips om de verhuizing naar een nieuw huis zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.

First things first, hoe komt het nu dat wij verhuizen super leuk vinden maar onze katten erg spannend? Katten hechten erg veel waarde aan hun omgeving. Maar niet alleen de omgeving is belangrijk ook bijbehorende geurtjes zijn een ding. Iedere dag loopt je kat een vaste route door het huis om zijn feromonen te verspreiden. Dit gebeurt door de kliertjes op het kopje, door kopjes geven verspreid zijn kat zijn geur. Maar ook bij de staartaanzet, weet je meteen waarom je kat met opgeheven staart langs de tafelpoten en deurposten gaat. Bij een verhuizing is ineens alles anders. Een nieuw huis, nieuwe kamers, nieuwe gevaren maar ook alle vertrouwde geurtjes zijn weg.

Vanuit deze basis gaan we nu verder met de tips.

  1. Zorg voor een nieuwe start met oude geuren Een nieuw huis met nieuwe meubels, zo hebben we het graag. Maar katten dus juist niet. Neem liever je vertrouwde meubels nog even mee, zodat de feromonen van je kat op deze manier in ieder geval mee verhuizen. Is je kat meer vertrouwd met het huis geraakt ga dan over tot een geleidelijke vervangen van je oude inboedel. Lukt dit niet, omdat je oude meubels simpelweg niet in je nieuwe passen bijvoorbeeld. Zorg dan al weken voor de verhuizing dat je extra plaids, handdoeken en speeltjes neerlegt die vertrouwde geuren kunnen absorberen. De speeltjes verspreid je vervolgens door het huis en de kleedjes leg je over je splinternieuwe bank en stoelen. Eigen geur gegarandeerd en extra bijkomend voordeel, als de vertrouwde geur op deze manier al aan je bank zit zal deze hoogstwaarschijnlijk niet meteen kapot gekrabd worden.
  2. Zorg ervoor dat de reismand een leuke plek is Zet de reismand al weke voor de verhuizing op een veilige plaats waar je kat graag ligt. Tenminste als je hem al niet permanent in je woonkamer hebt staan, want dat zou nog beter zijn. Wil je kat niet in het mandje? Lok haar dan elke dag even in de mand met een lekker snoepje. Gaat dit goed sluit dan het deurtje eens, loop even rond en breidt deze reis zo steeds een beetje meer uit. Ga in dit proces ook eens echt op reis, denk maar eens aan een loopje de trap op en af, of zelfs een ritje in de auto. En vergeet vooral de beloning niet, het reismandje moet een hele fijne plek worden.Tip: De Sandy transportmand van Zooplus is een ideale mand die zowel als transportmand, en als slaapmand gebruikt kan worden en ook nog eens prima past in je interieur.
  3. Geef je kat een veilige plek tijdens de verhuizing Tijdens de verhuizing zelf is het een drukke bedoeling in huis. Overal sjouwende mensen of zelfs enge onbekende verhuizers in huis. En naast de stress van die vreemde mensen waartussen je kat zigzagt moet je er toch ook niet aan denken dat katlief mee naar buiten glipt in als deze commotie. Zorg daarom voor een veilige, afgesloten ruimte waar je kat alles heeft wat ze nodig heeft. Heb je zo’n ruimte niet voor handen of heb je simpelweg niet het vertrouwen dat niemand de deur per ongeluk opentrekt met alle gevolgen van dien dan is een overnachting in een kattenhotel een goede optie.
  4. Zorg dat je kat in een gespreid bedje terecht komt Je kat zit nog veilig in zijn aparte kamertje, of in het kattenhotel. Dat geeft jou mooi de kans om het huis op je gemak in te richten. Zo komt de kat in een gespreid bedje en beland ze niet in een orkaan van steeds verschuivende meubels. Dat er nog ingepakte dozen in huis staan is geen probleem, dat verhoogt de feestvreugde enkel.
  5. Een rustige kennismaking met het nieuwe huis Wederom is hier een veilige kamer gewenst. Kies een kleine kamer in huis uit die je wederom inricht met de basisspullen voor je kat. Zet de mand neer, zet het deurtje open en zorgt dat je kat er zelf uitkomt. Niet eruit halen dus! Negeer haar vervolgens, ga weg en geef haar de tijd om alles te onderzoeken. Wacht tot je kat zich op haar gemak voelt in deze ruimte, dit kan een dagje of 2 duren, waarna je de deur naar de rest van het huis open kunt zetten. Laat haar vervolgens op eigen tempo eruit komen en het huis verkennen.

Zorg dat ze, vooral net na de verhuizing, toegang houdt tot de veilige kamer.


Veel succes met je verhuizing en geniet samen van jullie nieuwe stekkie.

Groetjes Wendy

 

Ps. Klinken deze tips als een goed verhaal en hoor je graag meer tips en trucs van Anneleen? Koop dan vooral haar boek: 'I love happy cats' een echte aanrader voor iedere kattengek. Koop het boek via een klik op de cover!