Blog


BACK
jun 6, 2018 |
wendy

Cats Only Blog: De gelukkige kat - Een katvriendelijke leefomgeving

In een eerder blog: De gelukkige kat; Voorbereidingen treffen heb ik aandacht besteed aan een goede basis voor de aanschaf van je nieuwe kat. Je nieuwe vriendje is bijna 16 weken en mag bijna bij je komen wonen. Alle spullen zijn al gekocht dus nu je huis herinrichten. Maar met alleen die inrichting kom je er nog niet. Want om je nieuwe huisgenoot een fantastische start te bezorgen komt er nog veel meer bij kijken. 

Kattenbak, voerbak en drinkbak gaan niet samen

Wil jij je nieuwe vriend een geweldig leven bezorgen? Zorg er dan voor dat je de kattenbak en drink- en eetgelegenheden uit elkaar houdt. In veel huishoudens zie je in de keuken één plek waar de kattenbak en voer- en -drinkbak naast elkaar opgesteld staan. Super praktisch voor het “personeel”, maar helemaal niet fijn voor je kat; stel je maar eens voor dat jij moet eten op je wc. En dan nog te bedenken dat katten miljoenen keren geurgevoeliger zijn dan wij! 

 

“Zorg er voor dat je kattenbak en drink- en eetgelegenheden uit elkaar houdt”

 

N + 1 

Als je ervoor wilt zorgen dat je kat zijn behoefte doet op de bak én voldoende drinkt en eet is het noodzakelijk om minimaal twee meter tussen deze drie zaken te houden, en liefst nog meer. Zorg ook voor voldoende bakken met het oog op de N+1 regel (meer over deze regel vind je in het blog ‘Katvriendelijk huishouden’). Zet de bakken op verschillende plaatsen in huis, dus niet alleen op de kattenkamer. Overigens is een kattenkamer voor de meeste katten helemaal niet geschikt. Gezien het feit dat katten nog erg dicht bij de natuur staan zul je wel begrijpen dat zij gebaat zijn bij veel ruimte. Houd daarom ook voor de permanent toegankelijke ruimtes in huis de N+1 regel aan. Dat betekent dus minimaal twee kamers voor één kat. Wist je dat onderzoek zelfs heeft aangetoond dat gesteriliseerde poezen 3-4 kamers en gecastreerde katers 4-5 permanent beschikbare kamers in huis nodig hebben om zich echt gelukkig te voelen?

Een kattenkamer, een no go! 


Geen kattenkamer dus, maar waar blijf je dan met al je spullen? Plaats de kattenbakken in verschillende kamers, en beter nog: op verschillende verdiepingen in je huis. Deze tip geldt overigens voor alle kattenspullen. Zorg dat er in iedere kamer en op elke verdieping krab-, klim- en schuilgelegenheden zijn, maar ook voer- en drinkplekken hoor je te verspreiden door het huis. Dit is vooral belangrijk voor de drinkbakken. Katten zijn van nature slechte drinkers, en dit is erg ongunstig voor bijvoorbeeld de nieren. Hoe meer grote drinkschalen je neerzet langs de looproutes van je kat, hoe meer hij zal drinken en hoe gezonder dit is (met uitzondering van ineens erg veel drinkende katten, deze worden gelukkiger van een bezoekje aan de dierenarts)!

“Hoe meer drinkschalen je neerzet lang de looproute, hoe meer je kat zal drinken”

 

De locatie van krabpaal, looproutes en slaapplekken

Nog even terug naar de krabgelegenheden. Plaats deze naast de toegangsdeur van het huis of het kattenluik, naast de deuren aan de looproutes en bij de slaapplekken. Houd niet alleen rekening met de verticale krabber, maar zorg ook voor horizontale krabgelegenheden. Zorg tenslotte ook nog voor veel verschillende klim,- schuil- en ligplekken. Katten klimmen graag, ze vinden het fijn om hoog te liggen en zoeken zo nu en dan graag een schuilplek op. Daarom zijn bijvoorbeeld plankjes voor de ramen ideaal, zo kunnen ze ook nog eens lekker naar buiten kijken. Heb je meerdere katten? Zorg dan voor voldoende vluchtroutes, zodat je katten elkaar niet insluiten en er conflicten kunnen ontstaan. Onthoud: hoe meer spullen je kat heeft, hoe gelukkiger hij is!

Extra hulp

Ik hoor je denken: ”Hoe ga ik dit ooit tot een goed einde brengen?” Dat is te doen als je begrijpt waarom je je kattenspullen op bepaalde locaties moet zetten. Leuke ideeën en tips kun je opdoen door het volgen van de Facebook groep ‘katvriendelijk je huis inrichten’. Kom er je er alleen niet uit? Roep dan de hulp in van de KGA Katteninterieurservice 

Is je huis helemaal ingericht? Laat je nieuwe huisgenoot dan nu maar komen!

Groetjes Wendy 

Blog van september 2015 geupdate juni 2018 D
Dit blog is de nummer 4 van de blog top 10 van de meest gelezen blogs van 2017