Blog


BACK
dec 8, 2019 |
Wendy

Cats Only Blog: Een verbod op loslopende katten, gaat het zover komen of is het een storm in een glas water?

‘Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels.’

kopte dagblad de Trouw vorige week. Dit was het eerste bericht van vele wat vorige week de gemoederen hoog deed oplopen nadat 2 Tilburgse wetenschappers claimden. Naar hun schatting stierven jaarlijks 140 miljoen vogels door jagende katten. Hiermee worden de regels van de Europese natuurbescherming overtreden. Volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken.“Een kat toezicht loos laten rondlopen is feitelijk al verboden”,zeggen de heren. 

Vol verbazing 

Verderop in het artikel wat ik in de ochtend met verbazing zat te lezen volgden nog meer uitspraken waar mijn nekharen van omhoog gingen staan. Waaronder:

“Puur de aanwezigheid van een kat kan vogels zoveel stress bezorgen, dat zij beperkt broeden en hun jongen minder voeren.”

Ongetwijfeld waar maar wat voor invloed zouden wij als mens dan wel niet hebben? Denk maar eens aan de verstedelijking, snelwegen, de bouw en niet te vergeet het gebruik van pesticiden.  En dan het volgende:

“Rondzwervende huiskatten kruisen met wilde katten. Dit zorgt ervoor dat de laatste soort steeds minder voorkomt.”

Lekker dan dus de wilde kat heeft wel bestaansrecht? Of beter gezegd, want daar ben ik het zeker mee eens, dus de wilde kat krijgt wel vrij spel om beschermde vogeltjes te vangen? Dat zal goed gaan want bij deze wilde variant zit dit nog veel meer in zijn genen dan bij onze huisvariant. 

En wat dacht je van deze:

“Onder de slachtoffers zijn verschillende typen vogels en zoogdieren, zoals weidevogels en vleermuizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën.”

Ja, katten vangen ook andere dieren, juist daarvoor hebben zij oorspronkelijk gedomesticeerd weet je nog? De kat zorgde ervoor dat de graanvoorraden intact bleven doordat zij de muizen eromheen weg vingen. Aangezien onze kat nog niet zo lang gedomesticeerd is kun je het hen toch zeker niet kwalijk nemen dat zij denken dit nog steeds te moeten doen? Sterker nog ik denk dat ze zit ook nog wel moeten. Ben heel erg benieuwd hoe groot de muizenplaag wordt als er daadwerkelijk een verbod op loslopende katten komt.

Kattengekken op het ministerie

Gelukkig zal het zo ver niet komen blijkt uit de vele reacties van onze ministers. “Niets aan de hand” zegt Minister van landbouw Carola Schouten, we zijn bezig met maatregelen voor herstel en behoud van natuur maar de kat komt daar niet in voor. “Dit is natuurlijk complete kolder’’, zegt VVD-Kamerlid Arne Weverling. “Europa heeft niks te zeggen over onze huisdieren.’’ Ook regeringspartij CDA is kritisch. “Het is absolute onzin’’, laat CDA-Kamerlid Maurits von Martels weten. Daarbij voelt de tweede kamer voelt gelukkig ook niets voor een aanlijnplicht en ook de oppositiepartijen zijn tegen een ‘buitenverbod’. “Ik heb zelf twee katten, die worden helemaal gek als ze niet naar buiten mogen’’, zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag. 

En daar slaat Moorlag de spijker op zijn kop. Onze katten zijn niet gemaakt om binnen te leven. Katten zijn jagers maar helaas zijn zij wel zeer onsuccesvol in hun pogingen.  “Mensen die katten dumpen en denken dat de kat wel zal overleven, hebben pech want slechts een paar individuen zijn echt succesvolle jagers.” Aldus kattengedragstherapeut Anneleen Bru. Om hen het zo gemakkelijk mogelijk te maken vangen katten voornamelijk verzwakte dieren. Heb jij dan wel net een exemplaar welke een uitstekende jager dan is de natuur je dankbaar als je je kat onder controle houdt, maar volgens de deskundigen doe je dit vooral niet door je kat klakkeloos binnen te houden. 

Waar gaat het nu eigenlijk over?

In een later blog ga ik graag verder over hoe jij als kattenbezitter je bijdrage kunt leveren in deze, zonder dat jouw kat eronder hoeft te lijden. Maar eerst wil ik even terug naar deze situatie. Ik ben namelijk bang dat het punt waarover de wetenschappers het hebben volledig voorbijgelopen wordt in alle commotie. Daar waar het ging om de vogelpopulatie die af zou nemen waardoor katten binnen gehouden zouden moeten worden, wordt dit aangegrepen om een verbod op loslopende katten te krijgen voor andere doeleinden. 

Jouw kat poept in mijn tuin!

Zo ergeren velen zich aan loslopende katten van anderen in de tuin met bijbehorende ontlasting aan je handen tijdens een rustgevend middagje tuinieren. Snap ik helemaal. Jij hebt een kat dus iemand anders moet daar geen last van hebben. Maar dat is een andere discussie. 

Dit punt is op te lossen door je kat een kattenren aan te bieden of nog beter door een afgeschermde tuin voor hem te maken. Er zijn tegenwoordig zo’n mooie manieren om een tuin catproof te maken zonder dat je zelf in een kooi zit, want eerlijk is eerlijk dat hield ons tegen om onze tuin aan te pakken in Eindhoven. Met een catproof tuin kan jouw kat lekker buiten op jacht, zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij wegloopt, aangereden wordt, dat iemand anders er last van heeft maar helaas niet zonder de kans dat hij toch iets vangt. Zelfs in onze kattenrennen wordt nog met regelmaat een muis en zelfs vogels gevangen door onze gasten. 

Hoe staat de vogelbescherming erin?

Gelukkig blijkt dat net zoals ik al noemde in mijn blog: ‘Lenteperikkelen’ wat ik in het voorjaar van 2016 al publiceerde, dat de vogelbescherming helemaal niet zo’n hekel heeft aan onze katten. Ook dit jaar weer schrijven zij dat zij niet pleiten voor een verbod om katten los te laten lopen, maar wijzen ze kattenbezitters wél op hun verantwoordelijkheid, zeker als zij in de buurt wonen van gebieden met veel bedreigde vogels. Denk hierbij maar eens aan de Natura 2000 gebieden die nu ook in opspraak zijn met de stikstof problematiek. Vooral boeren in deze gebieden maar ook de bouw krijgt strengere regels opgelegd. In mijn ogen zou je dan ook kunnen zeggen dat bewoners in deze gebieden met katten zich aan andere regels moeten houden dan buiten deze gebieden, of ga ik dan te kort door de bocht? 

Met deze tips help je de vogels en de katten 

Dus resume, ja onze katten kunnen zorgen voor vogelsterfte en wij kattenliefhebbers kunnen daar rekening mee houden waardoor een verbod niet nodig is. Denk maar eens aan de boeren die rekening houden met nesten met kievit eieren bij het bewerken van het land, tenminste dit deed mijn vader nog destijds toen hij boerde. Wanneer hij een nest zag werkte hij daaromheen, dus ik ga er gemakshalve maar even vanuit dat ze dat nog doen. En ook het snoeiseizoen wat speciaal rekening houdt met het nestelen van de vogels kunnen wij ook ons beste beentje voor zetten. In het blog: ‘De kat de bel aanbinden’, welke al 3 jaar oud is maar nog steeds relevant deel ik verschillende manieren met je om de vogels te helpen en je kat toch kat te laten zijn. En ook de vogelbescherming deelt 2 mooie lijstjes met je op hun website. In het eerste lijstje vind je tips om de tuin veiliger te maken voor vogels, en in het 2e speciale tips voor de kattenbezitter.

Ik ben benieuwd hoe jij erin staat en hoe jij er op jou manier voor zorgt dat de vogels niets te vrezen hebben van jouw jager.

Groetjes Wendy