Blog


BACK
aug 8, 2021 |
Wendy

Cats Only Blog: Agressie in de kattentrimsalon

In het blog van vorige week; ‘Help mijn kat valt me ineens aan!!!’ hadden we het er al over. Agressie van kat naar mens. Ik hintte er al naar want ja dit komt zeker ook in de trimsalon voor.

Allereerst wil ik even zeggen dat ik agressie in de salon niet normaal vindt! Natuurlijk komt het voor, maar het overgrote deel van mijn kattenklanten haalt het niet in zijn hoofd om me in elkaar te staan. En toch denken veel klanten dat dit wel het geval zal zijn.

 

Meer dan eens hoor ik weer bij het maken van een afspraak: ‘Let op hoor want hij slaat naar je. Voor je het weet zit je net als wij op de EHBO! Ze wil dit echt niet!’. Dapper dat deze eigenaar dit me vertelt, want de kans zit erin dat ik geen afspraak wil maken na het horen van dit verhaal maar niets is minder waar. Hoe wild het verhaal ook is, ik geef de kat altijd het voordeel van de twijfel en kijk op de trimtafel wat er gebeurt.

In verreweg de meeste van deze gevallen is er namelijk niets aan de hand. In het kader van ‘vreemde ogen dwingen’ kiezen katten veel eerder voor een Freeze in plaats van een Flight of Fight. Praat ik nu wartaal? Oké ik za het even uitleggen.

Katten hebben 3 soorten mechanisme om om te gaan met stress. Wanneer er een stressprikkel opduikt, denk aan de stofzuiger of in dit geval de kattentrimmer, dan kiest zij of ze gaat Vechten (Fight), Vluchten (Flight) of Bevriezen (Freeze). Dit is voor iedere kat en wellicht ook in iedere situatie anders.

Daar waar je kat thuis vaker zal kiezen om te vluchten of vechten wanneer jij met de borstel aankomt kiezen de meeste van mijn kattenklantjes ervoor om te bevriezen bij mij op tafel. Nou wil ik dat even nuanceren. Een doodsbange kat die in een echte Freeze gaat, zich zo klein mogelijk maakt en zowat voor dood op tafel blijft liggen, lijkt wellicht handig voor de trimmer en wordt zelfs vaak ten onrechte als lieve kat bestempeld. Niet dat ik vind dat die kat niet lief is maar ze doet zo ‘lief’ uit pure angst. Ze werkt niet tegen, maar is in werkelijkheid verschrikkelijk bang. Wat moet er wel niet in dat koppie omgaan. Voor deze katjes is het beter om onder narcose bij de dierenarts geholpen te worden en in het vervolg door de eigenaar zelf bijgehouden te worden, maar dat terzijde.

De Freeze waar ik op doel, en die ik prima vind op de trimtafel, is er eentje waarbij de kat ervoor kiest om de trimbeurt gelaten over zich heen te laten komen. Tenminste de eerste zoveel minuten. Katten hebben immers geen geduld en dat is dan ook precies de reden dat ik als trimmer door moet pakken en door moet werken. Hoe korter de trimbeurt duurt hoe beter voor de kat dus, want weinig tijd op de tafel is weinig stress.

Lang verhaal kort, ben je bang dat je kat mij (de trimmer) pijn gaat doen? Vrees niet, het is altijd het proberen waard en 99 van de 100 keer kan ik een dergelijke ‘gevaarlijke’ kat prima helpen. Zorg er wel voor dat deze katten met niet al te veel klitten komen. Zoals ik al zei is het van belang de trimbeurt zo kort mogelijk te laten duren. Daarbij doet ontklitten, of het scheren van strakke te lang vastzittende klitten, altijd wat pijn en pijn zorgt weer voor meer stress en nare associaties. Breng deze katten dus regelmatig naar de salon, denk aan iedere 12 weken.

Voordat ik dit blog afsluit wil ik ook nog even aanhaken op de kat die er op de trimtafel toch niet voor kiest om in een Freeze te gaan maar eerder kiest voor de Fight! Ja hoor ze zijn er, weinig maar toch.

De katten die wel eens een poot uitsteken omdat het ze even teveel wordt of omdat je net aan een pijnlijk plekje komt, daar kan ik wel mee handelen. Ik ben juist blij dat deze katten uiten hoe ze de trimbeurt ervaren.

Een moeilijke zijn de katten die agressief zijn uit speelsheid. Uit ervaring durf ik te zeggen, sorry mannen, dat dit vaak katten zijn uit een mannenhuishouden. Deze katten hebben geleerd dat ‘lomp’ spelen leuk is. Een keer slaan hoort erbij dat mag thuis immers ook. En ja als er dan iets gebeurt wat je niet zint dan is een keer uithalen naar de trimmer het meest voor de hand ligt. Bij deze katten is afleiding vaak de truc.

Maar dan heb je ook nog de katten die echt pist zijn, voor je ogen gaan (om het zo maar even te zeggen), en soms al sissend en spugend op tafel zitten. Deze help ik niet. Eerlijk is eerlijk, ik vind mijn vak leuk maar niet zo leuk dat ik het met gevaar voor eigen leven ga helpen. Deze katten zijn beter af bij de dierenarts die ze onder narcose van de klitten af kan helpen. Omdat dit natuurlijk niet de beste optie is, steeds opnieuw een narcose moet voorkomen worden, is het verstandig om daarna een traject in te zetten met een kattengedragstherapeut.

Dit geldt overigens ook voor de 2e kat in kwestie, de kat die lomp speelt en geweld normaal vindt. Deze Fight reactie moet weg en je kat moet gaan leren dat kammen weer leuk is. En geloof me met de goede begeleiding moet dit te doen zijn. Tenminste bij bijna alle katten. Uitzonderingen op de regel zijn er natuurlijk altijd.

Dit blog is geschreven na het volgen van de Happy Cats Bootcamp van Felinova. Heb jij een kat met een gedragsprobleem en wil jij weten wat je eraan kunt doen? Lees dan de I love happy cats boeken of doe mee met de bootcamp en leer hoe jij ook van jouw kat een happy cat kunt maken. 

Bekijk de Happy Cats Shop