Blog


BACK
aug 6, 2019 |
Wendy

Cats Only Blog: De no. 1 vachtverwoester, de FURminator!

De rui is weer in volle gang, trek je FURminator maar weer uit de kast! Of toch liever niet? Met de handen letterlijk in het haar gaat de kattenbezitter naar de dierenwinkel, of vooruit gaat online, op zoek naar de perfecte tool om zoveel mogelijk haar te verwijderen.

Al googelend en wel lees je dit: ‘Heb jij ook zo’n last van kattenharen? Gebruik dan de FURminator bij jouw kat! Deze innovatieve borstel pakt de loszittende haren in de vacht aan, zonder de rest van de vacht of de huid te beschadigen. Hierdoor heb jij minder last van haren op de bank, of op je kleding.’ Klinkt ideaal toch?

Uit de reacties op diverse online fora blijkt dat de FURminator minder goed is dan de maker beweert. Hier een greep uit de diverse reacties.

’Een vriendin van me had er ook eentje gekocht voor haar Labrador. En toen ik de hond goed bekeek zat ie onder de schaafwondjes en had hij een flink rode huid, dus ga niet te hard over de rug.’ 

Stel je voor dat deze borstel - die eigenlijk een scheerkop op een handvat is - dit al voor elkaar krijgt met een hondenhuid. Hoe zal het dunne kattenvelletje het dan wel niet te verduren krijgen?

Als reactie op voorgaande review vond ik deze: ‘Over de rug heb je inderdaad goed gelijk, daarom doe ik mijn kat ook eens per twee weken. Maar ik doe stukje voor stukje, zodat niet gelijk het hele lichaam te doen krijgt.’ Deze katteneigenaar beschadigt dus de huid, maar als die iedere dag een ander stukje beschadigt zou het niet erg zijn?!

Dat blijkt ook maar weer als je deze reactie leest: ‘Oh ja, en niet te lang op één plek kammen ermee. Vriendlief deed dat laatst bij onze htk, en nu heeft ze achter op haar rug geen haar meer.’

“Eens per week stevig doorkammen kan een permanente rui veroorzaken”

Vervolgens was er ook deze erg aannemelijke reactie te lezen: ‘Kammen met de FURminator doe ik één keer per week, maar dan ben ik ook gelijk een half uur bezig!’ Erg aannemelijk is hij omdat regelmatig kammen - en daar valt één keer per week wel onder, zeker met dergelijk scherp gereedschap – een permanente rui creëert. Juist door het vele kammen zul je dit ook moeten blijven herhalen. Mijn eigen Maine Coon Google en Noorse Boskat Jenny kam ik nooit en zij ruien dus ook maar een keer per jaar waardoor wekelijks borstelen helemaal niet nodig is. En dan al helemaal geen half uur aan een stuk.

Mijn mening wordt tevens gedeeld door een (ex)trimster die in 2010 deze reactie al plaatste: ‘Toen ik mijn trimsalon nog had waren die dingen nog niet uitgevonden. Sterre verhaart maar twee keer per jaar. Voor de rest verliest ze werkelijk geen haar. Ik kam haar nooit.’

“Een vette huid en plukkerige vacht kunnen ontstaan door beschadiging”

Verder wil ik nog even aandacht besteden aan deze zin die ik tegenkwam in een review van een dierendokter: ‘Mijn kat krijgt van deze kam een wat plukkerige vette vacht en ze vindt het kammen niet per se gaaf, maar tegelijkertijd help ik haar enorm van haar overtollig haar af.’ Uit deze zin wil ik graag het stukje plukkerige vette vacht aanhalen. Beide zaken worden veroorzaakt doordat vacht (plukkerig) en huid (vette) beschadigd worden. Door het (te vroeg) uittrekken van nog net niet losse haren raken de talgklieren namelijk van slag waardoor er een zweterige vette plek ontstaat. Deze overgebleven haren op deze plekken zullen vlug weer gaan klitten, want zoals bekend klit vet haar sneller dan schoon haar.

Ook las ik dit berichtje nog over het FURminator gebruik bij langharen, waarvan mijn nekharen ineens stijl omhoog gingen staan: ‘Je moet bij de langhaar wel oppassen met klitten. Als je daar inhangt met die kam (en dan doortrekt) dan kan het flink pijn doen.’ Ik moest meteen weer denken aan een verhaal aan de start van mijn kattentrimcarrière. Een klant liet mij trots zien hoe goed haar gloednieuwe, superdure maar geweldige FURminator werkte. Ze haakte de mesjes onder een klit, draaide hem rond, en trok met een ruk de klit uit de vacht. Waarop ik, bleu als ik was, nog voorzichtig zei: ‘Dit vindt hij vast niet vaak goed?’ Nee, dat klopt zei ze. Ik kan iedere dag één klit doen. Zucht….. Gek he, als je met een ruk een pluk haar uittrekt?!?

“Spinnen is een emotie, en die kan dus ook negatief zijn”

Wat de FURminator doet voor de huid en vacht is inmiddels wel duidelijk, maar wat vindt je kat ervan? Dat blijkt wel uit de volgende reactie: ‘Katten genieten er ook echt van, die van mij gaat tenminste hard snorren, erg gezellig.’ Dit klinkt prima toch? Maar wist je dat spinnen (of snorren) niet per se betekent dat de kat het fijn vindt, spinnen is een emotie die dus ook negatief kan zijn. 

De volgende kat is echter wat duidelijker in zijn uitingen: ‘Mijn kat vindt kammen met zo’n plastic vlooienkammetje heerlijk, maar die FURminator moet ze echt niet, dan moet ze in de houdgreep.’ Overigens wil ik hierbij niet pleiten voor een vlooienkammetje. Kammen met tanden dicht bij elkaar trekken veel haar uit en kunnen ook meer (huid en vacht) beschadigen dan je lief is. In het blog: ‘De ideale kam’ lees je meer over, je raadt het al, de ideale kam.

Groetjes Wendy

Ps. Ben jij er toch 'ingetrapt' en wil je na het lezen van dit blog van deze vachtverwoester af? Ruil hem dan bij me in voor een setje geschikt borstelmateriaal. 

Blog mei 2017 ge-update augustus 2019 
Dit blog is de nr 9 van de meest gelezen blogs in de blog top 10 van 2017

 


Snak jij naar meer informatie over de vachtverzorging van je kat? Koop dan nu het boek of het ebook: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' Het boek kopen of meer informatie, klik op de boekcover of ga naar www.cats-only.nl/boek