Blog
Blog categorieën
- Kattenhotel (61)
- Gezondheid (34)
- Vachtverzorging voor katten (70)
- Katvriendelijke inrichting (14)
- Cursus en bijscholing (23)
- Kattengedrag (40)
- Verhuizen en verbouwen (4)
- Gastblog (19)
- In de Pers (52)
- Diverse (13)
- Thuis bij Cats Only... (36)
- Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' (34)
- Niet Openbaar (0)
Blogs Doorzoeken
BACK
Jij op vakantie, je kat toch ook?
Artikel van Wendy Govers - van Thiel voor het tijdschrift 'Me & My Cat'
Het klinkt zo simpel maar helaas is het allesbehalve makkelijk. Het is bijna zover, je lang verwachte vakantie staat voor de deur. Maar op het moment dat je koffers voor de dag komen ziet je kat de bui al hangen. Weg baasjes, weg dagplanning, weg vaste routine?! Of je kat nou thuisblijft met een oppas of naar een kattenhotel gaat, alles wat je kat normaal vindt is ineens weg. Altijd thuisblijven bij je kat is natuurlijk geen optie.
A dream come true
Na onze verhuizing, begin 2014, kreeg ik de kans om mijn kattentrimsalon uit te breiden. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen en de plannen voor een heus kattenhotel zagen het licht. Opgroeiende tussen de katten op de boerderij is het ‘a dream come true’ dat ik nu dagelijks kan werken voor deze prachtige en vooral eigenwijze dieren. In de katsalon, die ik in 2010 gestart ben, help ik katten die de vachtverzorging zelf niet aankunnen. Door ervaringen met katten, die het doorgaans niet zo fijn vinden, op de trimtafel leerde ik steeds beter omgaan met deze eigengereide beestjes. Door een katvriendelijke aanpak en samenwerking met de kat zijn de pijnlijke klitten in no-time weer weg en keren zowel baasje en kat lekker in hun vacht weer huiswaarts. Natuurlijk met een flinke dosis advies en vol goede moed. Met deze manier van werken moest er toch ook een plekje te bouwen zijn waar katten kat kunnen zijn tijdens hun vakantie.
Maar hoe dan?
Na het zien van de vele soorten kattenhotels met groepshuisvesting die wij hier in Nederland rijk zijn was mij wel duidelijk dat dit lang niet voor alle katten een goede oplossing is. Dat kan ook niet anders aangezien onze huiskat een semi sociaal dier is. Dit betekent niets meer en niets minder dan dat zij vrijwel alleen goed op kunnen schieten met familieleden of nestgenootjes. De kans dat het zomaar echt goed gaat wanneer je twee katten zonder familieband bij elkaar zet is minimaal. Met goed bedoel ik dan ook echt goed. Wanneer twee honden niet met elkaar kunnen en willen leven vechten zij het uit. Oog om oog, tand om tand. Onze katten doen dit echter, meestal, niet. Zij vechten dit vaak uit in een zogenaamde stille oorlog. De katten leven met elkaar in een huis maar zullen nooit samen spelen of slapen. Ook eten zullen zij niet doen uit dezelfde voerbak, mits dat de enige mogelijkheid is. Vaak heeft iedere kat zijn eigen vaste ligplek in huis en ontwijken ze elkaar. Ook het werpen van dodelijke blikken is aan het orde van de dag. Omdat al deze signalen nogal subtiel zijn voor ons mensen is dit voor ons echter vaak niet zichtbaar. Als je je bedenkt dat het dus al erg moeilijk is om een goede sociale groep in je huis te krijgen hoe moet dat dan wel niet zijn met tijdelijk bij elkaar levende katten?
Een kamer voor jezelf
Mijn ideeën voor het kattenhotel gingen al snel richting privé huisvesting. En dan niet in kleine hokjes zoals je helaas vaak ziet. Eten, drinken, slapen en je behoefte doen op minder dan 1 vierkante meter is voor geen enkele kat leuk. En dan hebben we het natuurlijk nog niet over het feit dat lichamelijke beweging in een dergelijk hokje niet te doen is. Hoe dit ooit in de Nederlandse wetgeving heeft kunnen komen is mij een compleet raadsel. Privé huisvesting met voldoende ruimte moest het dus worden. Deze manier van huisvesten voor katten is in Engeland en zelfs België aan de orde van de dag, maar helaas blijft Nederland hierin achter. Tijd voor verandering, tijd voor een kattenhotel vanuit de ogen van een kat.
Door mijn jarenlange ervaring met katten wist ik precies hoe mijn kattenhotel niet moest worden. Maar hoe dan wel? Vele kattengedragscursussen en een flinke brainstormsessie met een kattengedragstherapeut en een kattenbiologe later kwam ik tot de volgende conclusie: De kat moet – ook tijdens zijn vakantie – kat kunnen zijn! Om hiertoe te komen hebben we de volgende checklist doorlopen:
#1 : Geen zicht op andere hotelgasten.
Het gegeven dat de meeste katten niet sociaal zijn en graag een eigen kamer willen hebben tijdens hun vakantie staat als een paal boven water. Niet sociaal zijn houdt niet alleen in dat ze niet bij andere katten willen zijn, maar ook geen andere katten willen zien. En niet alleen het zien, maar ook het horen of ruiken van andere soortgenoten kan al stress aanwakkeren. Let op plaatsing van ramen in verband met zich op (over)buren!
#2: Rust, reinheid en regelmaat.
Rust: Katten houden niet van drukte en rumoer. Thuis misschien wel, maar eenmaal verplaats naar een nieuwe omgeving zal een kat eerder op zijn gemak zijn als hij volledige rust krijgt.
Reinheid: Ook het bieden van schone kamers zonder geuren van andere katten of extreme schoonmaakluchtjes erin helpt hieraan mee. Beter nog is het zelfs om een kat te omringen in zijn eigen vertrouwde luchtjes van thuis. Het zorgen voor schone kamers, en het voorkomen van lichamelijk contact van de gasten onderling, zorgen ervoor dat de kans op ziekteoverdracht geminimaliseerd wordt.
Regelmaat: Het ritme van thuis is erg belangrijk voor dit gewoontedier. Hier zal met respect mee om moeten worden gegaan. Meebrengen van eigen voer is hiervoor een goed begin. Door een kat op uur en tijd van thuis zijn bekende portie droogvoer en natvoer te geven zal dit meteen bekend zijn voor een kat.
# 3: Laat de kat zijn natuurlijke behoeftes uitoefenen.
Jagen, klimmen en krabben zijn voor katten belangrijke basisbehoeftes.
Jagen: Het jagen kan in de tuinen worden nagebootst door het bieden van een fris windje en goed zicht op de landelijke omgeving. Voor de niet zo natuurlijke jager kan dit vervangen worden door spel en voerspeelgoed.
Klimmen: Er moet zowel binnen in de kamers als buiten in de rennen voldoende vloeroppervlak zijn. Dit oppervlak kan sterk verhoogd worden door het bieden van vele klimplanken, die tevens als ligplekken gebruikt kunnen worden. Hoge (lig)plekken zorgen tevens voor een extra veilig gevoel.
Krabben: Krabben zorgt met name voor geuroverdracht. De kat markeert hiermee zijn eigen veilige plekje. Dit gebeurt met name door krabplaatsen bij ramen en deuren. Let op: Denk zowel aan horizontale als verticale krabbers. Daarbij moeten gemarkeerde oppervlaktes goed reinigbaar zijn in verband met met name geuroverdracht!
# 4: Zorg voor schuilplekken.
Katten zullen buiten hun vertrouwde omgeving hoe dan ook, in meer of mindere mate, last hebben van stress. Schuilen zorgt ervoor dat het stresslevel snel weer kan dalen. Tip: Een van thuis meegebrachte doos kan erg goed dienstdoen als schuilplek!
#5: Voldoende ruimte om eet,- drink- en kattenbakken uit elkaar te kunnen plaatsen.
In veel keukens staan de eet,- drink- en kattenbak netjes naast elkaar. Uit onderzoek is echter gebleken dat katten niet graag eten of drinken naast de bak. En dat er minder gedronken wordt wanneer het water naast een eetbakje staat. Kortom: Zorg ervoor dat alles ruim uit elkaar staat en in meervoud aanwezig is.
# 6: Eigen geuren van thuis.
Eigen geuren zijn belangrijk voor de kat. Hij kan hier zelf voor zorgen door het markeren van de kamer aan de krabgelegenheden. Om de kat een fijne start te geven zijn spulletjes van thuis zeer aan te raden. Hiervoor moet voldoende ruimte beschikbaar zijn. Tip: Gebruik een Feliway verdamper voor een goede basis.
#7: Laat de kat de keus.
Katten hechten erg veel waarde aan kiezen. De kat moet – zover mogelijk – zelf kunnen bepalen wat hij doet en wanneer. Verplicht optillen en /of opsluiten in de nacht horen hier zeker niet bij en zullen voorkomen moeten worden.
Inmiddels is het kattenhotel een dik half jaar in bedrijf en hebben de eerste tientallen gasten hun vakantie bij ons doorgebracht. Zowel katten en baasjes ervaren ons hotel als prettig. Met name door de kleinschaligheid, het persoonlijke contact en ook zeker het feit dat zij gedurende hen vakantie op de hoogte gehouden worden. Een fotootje of filmpje via WhatsApp is immers zo verstuurd.
Wij gaan op naar een nieuwjaar waarin wij weer veel nieuwe maar vooral ook terugkerende gasten mogen begroeten. Stiekem staat er voor dit jaar ook de afronding van de zolderkamerappartementen op het programma. Dit was eigenlijk later gepland maar ‘Helaas we zijn vol’ zeggen is ook zoiets.
Wendy
Cats Only