Blog


BACK
aug 22, 2021 |
Wendy

Cats Only Blog: Kiezen uit 2 kwaden

Katten zijn gewoontedieren. Zij houden ervan als alles elke dag van het jaar precies hetzelfde gaat. Wij mensen, de baasjes, zijn echter wat anders. Wij willen wel eens iets anders en gaan dan lekker een weekendje weg of een paar weekjes op vakantie. Hoe passen we daar een mouw aan, je wilt immers ook het beste voor je kat tijdens jouw afwezigheid.

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een kat gehecht is aan het huis waarin zij woont. Niet zozeer het huis is belangrijk maar de hele situatie. Het huis, de mensen en dieren die erin wonen en de routine die zij hebben. Veranderd er iets van dit alles dan zal er stress optreden bij deze zeer stressgevoelige dieren. En dat wil je natuurlijk niet.

Kiezen uit 2 ‘kwaden’ wordt het dus. Of je laat je kat thuis met een oppas of je brengt je kat uit logeren naar een kattenhotel. We beginnen even met de oppas. Zij kan je vervangen als voergever en kattenbakpoetser maar is niet de persoon waaraan je kat gehecht is. En ook zal deze oppas, hoe goed bedoeld ook, nooit de routine aan kunnen houden die jij ook hebt.

In het beste geval heb je een inwonende oppas in huis die grotendeels aan jouw routine kan voldoen. Maar in de meeste gevallen komt er 1 (of 2) keer per dag een oppas aan huis voor de hoognodige taken en is dan weer weg, waardoor je kat 23 uur per dag alleen thuis is. Geen controle dus op wat dan ook. En een supersaai leven voor jouw actieve kat die gewend is aan rumoer in huis en aandacht wanneer zij wil.

Daarbij is het dan ook nog eens te hopen dat deze oppas een professionele achtergrond met katten heeft en het opvalt mocht er iets mankeren. Bij de buurvrouw, hoe goed bedoelt, zal dit waarschijnlijk niet het geval zijn. Jouw buurvrouw heeft nooit geleerd om echt te kijken naar katten, om te weten dat een niet etende kat in een paar dagen dood kan gaan en echt niet vanzelf gaat eten omdat ze toch wel honger krijgt, om te zien wanneer klitten de kop op steken voordat het pijnlijke viltplekken worden, en ga zo maar door. Iets wat je van een professionele kattenoppas wel mag verwachten en ook kunt vragen. Want eerlijk is eerlijk kun je van iemand die een vriendendienst voor je verricht verwachten dat ze al deze verantwoordelijkheden op zich neemt?

Heb jij een kat die angstig is (voor vreemden en nieuwe situaties), die weinig speciale verzorging nodig heeft, geen medicijnen gebruikt, niet zoveel heeft met menselijke aandacht en geen dieet heeft met vers vlees of natvoer (dit kan immers niet de hele dag blijven staan) dan lijkt een kattenoppas het beste.

Zoek in jouw buurt naar een professionele kattenoppas en laat haar 2 keer per dag langskomen om je kat te verzorgen en klaar ben je. Lukt niet, denk dan eens goed na of het vragen van de buurvrouw, je schoonmoeder, of dat meisje om de hoek wat zo gek is van katten een goed plan is. Kunnen zij deze verantwoording aan? Zien zij het als er iets mis is? En zijn zij dan in staat om dit goed aan te pakken? En in het tweede geval ook nog, kun je het maken om deze lieve mensen te voorzien van deze zeer verantwoordelijke taak. Het leven van jouw kat ligt immers een aantal dagen/weken in hun handen.

Toch maar niet? Dan is er nog een optie je kat laten logeren bij een kattenpension of kattenhotel. Vind je dit zielig? Dan ben ik het deels met je eens. Het eerste de beste pension past inderdaad wellicht niet bij jouw kat waardoor jouw kat een nare tijd zal hebben als jij met vakantie gaat. Maar het kan anders. Er zijn niet voor niets verschillende type kattenhotels in Nederland.

In mijn blog van volgende week laat ik je zien welke verschillende type kattenpensions er zijn en waarom ik denk dat mijn kattenhotel voor veel katten goed past.