Blog


BACK
aug 29, 2021 |
Wendy

Cats Only Blog “Kattenpensions door de jaren heen"

Je gaat op vakantie en twijfelt wat je met je kat aan moet tijdens je afwezigheid. Meenemen kan niet maar wat dan wel. Een oppas aan huis valt af want je kunt het niet maken om deze verantwoordelijkheid over te dragen aan je buurvrouw. En een wildvreemde kattenoppas in huis wil je niet.  Maar een kattenpension vind je zielig.

In dit blog laat ik je graag zien dat er verschillende types kattenhotels zijn. Je hebt dus de keuze en kan kijken welk hotel het beste bij jouw kat, of jullie situatie past.

In Nederland zijn er grofweg 2 type kattenpensions. Om een beetje te snappen hoe deze manieren zijn ontstaan is het belangrijk om even stil te staan bij de wetgeving die hieraan ten gronde ligt. 

Vroeger

Vroeger, en nee niet eens zo heel lang geleden in 2014 liep deze wet af, waren de regels zo dat je in een asiel of pension per 2 katten 0,85 m2 nodig. Voor je beeld, onze kleinste kamers zijn 8 m2 groot. Dat is bijna 10 keer zo groot. 

Daarbij moest de kortste zijde van het hok 65 cm en de minimale hoogte 60 cm zijn. Om je een beeld te geven, dit zijn de afmetingen van de hokjes die de dierenarts heeft als je kat wakker wordt uit narcose. Een hokje waar als je een beetje propt een kleine kattenbak, een mandje en een voer en drinkbakje in past. Maar dan staat wel alles bij elkaar. 

Wilde je meer katten dan 2 bij elkaar huisvesten. De hokken voor meerdere katten moesten minimaal 3 m2 aan vloeroppervlakte zijn, vermeerderd met 0,6 m2 voor iedere kat die het aantal van 5 in het verblijf te boven gaat, waarbij de kortste zijde tenminste 1 meter en de hoogte van het binnen- of buitenverblijf tenminste 1,8 meter is. Weer even een rekensommetje dan mogen in onze kleinste tuinkamers, waar bij ons maximaal 2 katten van 1 gezin in logeren, 10 katten!!!

Met dit stukje wetgeving zijn ook gelijk de 2 soorten pensions belicht. Je hebt of pensions waar alle katten in afzonderlijke kleine hokjes verblijven heel de vakantie lang. Of pensions waar je kat in een groep met tientallen andere katten leeft. Of een combi ervan, sommige pensions hebben de katten namelijk overdag in een groep en in de nacht in een eigen nachtverblijf. 

En nu… 

Maar er is meer…. Inmiddels is er namelijk nog een 3e type pension toegevoegd aan dit rijtje. Dit gebeurde mede door de wetsverandering die vanaf 2014 plaatsvond. Deze nieuwe wet schreef namelijk geen minimale afmetingen meer voor maar het volgende:  

  • het dier over voldoende bewegingsruimte beschikt;
  • de ruimte en de daarin gebruikte materialen zijn aangepast aan de fysiologische en ethologische behoeften van het dier;
  • het dier zo nodig bescherming wordt geboden tegen slechte weersomstandigheden, roofdieren en gezondheidsrisico’s;
  • het dier niet tengevolge van de wijze waarop het gehuisvest is onnodige angst en stress ervaart;
  • het aantal en de samenstelling van dieren en diersoorten per verblijf zodanig is dat dit niet het welzijn of de gezondheid van het dier nadelig beïnvloedt.

Zoals je ziet is de nieuwe wet niet meer dwingend en een stuk diervriendelijker. Maar zet je op zijn beurt ook meer aan het denken. Want wat is voldoende bewegingsruimte? Hoe pas je een ruimte aan aan de fysiologische en ethologische behoefte van de kat? En hoe zorg je ervoor dat de kat geen onnodige angst of stress ervaart? Met deze vragen ben ik jaren geleden aan de slag gegaan om een zo katvriendelijk mogelijk hotel te starten en het resultaat mag er zijn. En dat is ook te zien aan de vele katten die de afgelopen jaren in ons kattenhotel hebben gelogeerd. 

In het blog: ‘Zo ziet een katvriendelijk kattenhotel er uit’ lees je hoe wij ons katvriendelijk kattenhotel hebben ingericht, vanuit het oogpunt van de kat.