Blog


BACK
mei 27, 2018 |
Wendy

Pensioninrichting: voor klant of dier?

Artikel van Wendy Govers - van Thiel voor het Dibevo vakblad editie 3 -2018

Naast ondernemers zijn wij, pensionhouders, bovenal ook zeker dierenvrienden. En natuurlijk willen wij altijd het beste voor het dier. Maar helaas strookt dit niet altijd met dat wat de eigenaar van het dier wil zien. Erg jammer, want deze eigenaar zal uiteindelijk toch de boeking bij je dierenpension moeten doen en de rekening moeten betalen.

Dat feit in combinatie met de Vijf vrijheden van Brambell hebben gezorgd voor het kattenhotel zoals ik het nu heb. En dan vooral de regels: ‘dieren zijn vrij van angst en stress’ en ‘dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen’. 

Om ervoor te zorgen dat de katten in het hotel zo stressvrij mogelijk gehuisvest zijn, heb ik de kamers zo laten bouwen dat katten elkaar niet kunnen zien. Voor het oog van de mens ziet het er wat hokkerig uit, maar voor de kat geeft het juist rust. Door gebruik van ‘mooie’ materialen (in plaats van kennelwandjes) zien de kamers eruit als een echte hotelgang, waardoor het er voor de eigenaars vertrouwd uitziet. Eigenaren zien hun geliefde dier niet graag achter tralies verdwijnen. Helaas kwam ik daar bij de inrichting van de kattentuinen niet onderuit, maar heb ik het wel tot een minimum kunnen beperken om zo toch kat en baas te vriend te houden. Onze kattentuinen zijn vrij toegankelijk vanuit de kamers, hebben twee houten zijwanden (zodat er ook buiten geen contact is met de buren) en een solide gazen voor- en bovenkant. Hierdoor krijgen de katten veel mee van de natuur rondom het hotel en zitten ze toch beschut. Dit alles geeft de kat een veilig gevoel, terwijl de eigenaar een balkonachtig idee krijgt bij het binnenlopen van de tuinen. Het uitzicht is vaak ook mooier dan thuis en dat roept bij de eigenaar weer een vakantiegevoel op. De tuinen zijn zo ingericht dat de katten hun natuurlijke behoeftes kunnen uitoefenen. Zo is er voldoende krabgelegenheid, kunnen ze klimmen, klauteren, zijn er hoge ligplekken, verstopplekken en is er zelfs mogelijkheid tot jagen.

De tuinen zijn een van de hoofdredenen waarom veel klanten voor ons kattenhotel kiezen. Super natuurlijk, want het blijkt dat ook veel van mijn klanten rekening houden met de tweede regel ‘vrij om normaal gedrag te vertonen’. Want juist deze vrijheid zorgt ervoor dat katten hun energie kwijt kunnen op een manier zoals ze het van oudsher gewend zijn. Lekker prikkels opvangen van buiten, luieren in het zonnetje, jagen op een vliegje en ga zo maar door. Heerlijk om dit tafereel te bekijken wanneer ik in de ochtend mijn boterhammetje sta te smeren in de keuken, of lekker buiten lunch, of al BBQ’end op een mooie zomeravond. En laat dat extra contact door het wonen naast mijn werk, voor mijn klanten nou ook nog eens een pluspunt zijn. ←

Bekijk hier het originele artikel