Blog


BACK
nov 22, 2015 |
wendy

Cats Only Blog: De zin en onzin van speciale voeding

Vorige week behandelde ik in mijn blog: Weet wat je (kat) eet! De kennis die ik op heb gedaan bij een lezing over katten voeding door Esther Plantinga. In dat blog werd wel duidelijk dat het zo simpel nog niet is om een goede brok voor jouw normale huiskat te vinden. Alleen in basisvoeders is er al zoveel variatie in vorm, kleur, smaak en merk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen probleem als je kat het gewoon goed doet op zijn huidige voeder, maar wat nou als zijn vacht en / of ontlasting toch niet optimaal zijn, of als hij last heeft van huidproblemen. Wat moet je dan?

Overal ter wereld gaan steeds meer mensen over naar gluten- of graanvrije diëten,  en willen velen van ons zoveel mogelijk  biologische groenten,  superfoods en vegetarisch of zelfs veganistisch eten.   Onze katten kunnen geen vegetariër worden omdat zij dan taurine tekort komen, maar dat wil niet zeggen dat er in de dierenwereld niet ook een dergelijke trend zichtbaar is. Deze zien we voorbij komen in de vorm van KVV, BARF en gluten- en graanvrije brokken. Maar is dit wel zo geschikt voor onze katten.  

Katten in het wild konden overleven op 15 muizen per dag zonder te drinken omdat deze prooidieren voor 60-70% uit vocht bestaan. Als je dat weet is het ook niet heel erg gek dat veel van onze katten leiden aan nier- en blaasproblemen. Omdat katten van nature niet gewend zijn om te drinken komt de dorstprikkel bij 97% van de katten te laat op gang waardoor de organen het hard te verduren hebben. Dit wetende vroeg ik me af, is natvoer dan toch niet zo onnuttig als ik dacht? En het antwoord is: Natvoer is juist zeer goed voor onze katten! Zo is het bij katten met struviet zelfs aangetoond dat zij wanneer de struviet verwijderd wordt en zij overgaan op 100% natvoer de struviet niet meer terug komt. Omdat ze in Utrecht overtuigd waren van het feit dat droogvoer eerder zou zorgen voor Diabetes bij katten hebben ze dit uitgebreid onderzocht, maar met een negatief resultaat. De bewijzen hiervoor hebben zij niet kunnen achterhalen.

Nu bekend is dat vocht dus erg belangrijk is voor een kat lijken BARF / KVV erg geschikt voor een kat, hierin zit per slot van rekening meer vocht dan in brokken. Nou is BARF voor de meeste mensen niet toe te passen omdat veel katteneigenaren het niet zien zitten om karkassen te geven, daarom zullen veel vers voerders kiezen voor KVV. KVV staat voor Kant en klaar Vers Vlees en wordt geleverd in ingevroren rollen vers gemalen dierresten. Heb nu echter maar niet de illusie dat er veel vlees in zit, want het vlees wordt veelal gebruikt voor onze consumptie. In de rollen verdwijnen voornamelijk de resten waar wij niets meer kunnen, waardoor de rollen veel meer vet dan vezels bevatten. Terwijl juist die vezels nodig zijn voor een uitgebalanceerd dieet. Als je vergelijkt welke van de kattenvoeders het dichtst in de buurt komt van het evolutionaire dieet zal het je verbazen dat dit niet BARF of KVV zijn maar dat het natvoer is. Alweer een punt voor natvoer dus!

Maar is het wel zo goed om onze katten het dieet van zijn voorouders te willen voeren als je je bedenkt dat de wilde kat maar een levensverwachting van 4-7 jaar had, dat onze huis-tuin en keukenkatten gemiddeld 12 -14 jaar oud worden en onze binnenkatten zelfs de 17 jaar aan kunnen tikken. Tel daar ook nog bij op dat zo’n 25% van de katten in wild jaarlijks sterft en de verwarring is helemaal compleet. Bovendien bleek uit testen naar de natuurlijke dieetsamenstelling van katten dat zij ca. 77% kleine zoogdieren waarvan 41 % konijnen, 16 % vogels en maar 0,3% vis eten. Waarom willen wij onze katten dan zo perse vis voeren? De laatste overweging voor het voeren van vers is dat ze door het kauwen op de botjes een mooier gebit overhouden. Ook dat is weer compleet achterhaald als je bekijkt dat wilde katten, die dus leven op een dergelijk dieet, veel vaker kapotte of zelfs missende tanden hebben. Het kauwen op botjes verminderd wel iets van de tandplak maar zorgt niet voor een ontstekingsvrij gebit. Ook het gezegde dat het kauwen op brokjes zorgt voor tandplak vermindering  is een fabel. Het kan zijn dat bepaalde voersoorten bijdragen aan een gezonder gebit maar dan komt dit niet door het kauwen. Maar door enzymen die voedselresten in de mond onschadelijk maken die aan deze voeders of kauwstaafjes zijn toegevoegd. Echter zijn ook deze speciale voeders niet voldoende om een probleemloos gebit te houden, waardoor je naast deze producten toch nog 2 keer per week de tanden van je kat zult moeten poetsen en is een jaarlijkse gebitscontrole zeker geen overbodige luxe. Zeker niet als je bedenkt dat twee van de drie katten boven de drie jaar rondlopen met gebitsproblemen.

Dan nog de volgende hype gluten- en graanvrije diëten.  Je hoort steeds meer over gluten allergieën waardoor het logisch is dat als jouw kat een allergie heeft je dit ook in je gedachten gang meeneemt. Maar wist je dat maar 1% van de bewoners van de westerse landen last heeft van een glutenallergie! Voor deze groep mensen is het dus zeker beter om zo gluten vrij mogelijk te eten, maar is dus geen enkele reden waarom de gehele bevolking dit zou moeten gaan doen. Dit geldt hetzelfde voor onze katten, voor hen is het zo dat maar 4,5 % van onze katten allergisch is voor granen. Ook nog zo’n leuke. Iedereen weet dat katten geen melk mogen hebben maar slechts 14,6 % van onze katten heeft ook daadwerkelijk een allergie voor melkproducten. Dit terwijl 20% allergisch is voor koe en 13% voor kip en dit voeren we zonder blikken of blozen aan onze katten.

Na het lezen van dit blog lijkt het zo dat al deze ‘nieuwe’ voeders onzin zijn. Nee, dat is nou toch weer niet zo. 24,8 % van onze katten is daadwerkelijk allergisch voor de commerciële nat- en droogvoeders op de markt. Voor deze vriendjes zal je op zoek moeten naar een goed alternatief. Begin echter niet zomaar aan een dieet maar plan samen met je dierenarts of een voedingsdeskundige een eliminatie dieet. Ga je zomaar iets proberen dan zal het op een later tijdstip steeds lastiger worden om nog voersoorten te vinden die je kat nog nooit gegeten heeft.  Waardoor Elimeren uiteindelijk alleen nog maar mogelijk is met niet makkelijk te verkrijgen vleessoorten zoals kangoeroe.

Hopelijk heb ik het je niet te moeilijk gemaakt maar heb ik je wel aangezet om eens goed na te denken over dat wat jij je kat voert.

Groetjes Wendy