Blog


BACK
mrt 1, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: Stop het verharen van je kat!

Dat de FURminator niet de oplossing is voor een verharende kat (of hond, maar dat terzijde) blijkt duidelijk uit het blog: ‘De no. 1 vachtverwoester, de FURminator!’. Maar wat werkt dan wel? Nou ja, stofzuigen, of een goudvis nemen in plaats van een kat. Maar even zonder gekheid, wanneer je een dier met een vacht in huis neemt zal zijn haar hoe dan ook een keer uitvallen en daarmee heb je dus haren in huis. Sorry, maar ik ben bang dat ik het niet mooier kan maken dan dat. Natuurlijk kun je de ruiperiode van je kat wel in goede banen leiden, zodat een ruiende vacht niet over hoeft te gaan in een klittende vacht. Ik leg je graag uit hoe.

 

Dood haar uitkammen? Niet doen!

Het uitkammen van oud dood haar lijkt een super simpele en logische manier om de rui te verminderen en klitten in de vacht te voorkomen. Dit is echter allesbehalve waar. Ja, natuurlijk gaat je kat in de rui en er zal haar uitvallen, maar in plaats van dat het helpt die rui te verminderen zorgt kammen er juist voor dat meteen weer een nieuwe rui wordt opgeroepen. Daardoor kan je kat in een permanente rui raken, juist door je goede bedoelingen. Dit blog is helaas te kort om deze materie uitgebreid te beschrijven. Hiervoor wil ik je graag doorverwijzen naar het gastblog van collega trimster en docent Jet Bijen – Veldhoen: ‘Wees wijs met wol’.

 

“Met kammen zorg je voor een nieuwe ruiperiode en kan je kat zelfs permanent in de rui komen”

 

 Extreme verharing

Voor vachten die niet klitten maar extreem verharen wil ik graag de volgende tip meegeven: kammen werkt niet. Kam jij je kat dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks helemaal door en blijven de haren maar komen? Stop er dan mee. Met heel veel geduld zal de vacht terug in zijn oude cyclus gaan en zal hij nog maar 1 of heel misschien 2 keer per jaar (bij extreem kortharen) 1-2 maanden verharen.

 

Leave the c(o)at alone

Nu je weet dat je dus eigenlijk zo min mogelijk mag ingrijpen in de vachtcyclus wordt het nog moeilijker te bedenken wat je wel mag doen, vooral als je je realiseert dat kattenhaar gemaakt is om los te laten. Immers, wanneer katten onder een prikstruik doorlopen zal er haar geofferd moeten kunnen worden. Deze kleine offers zijn niet zo’n probleem, maar het volledig offeren van de onderwol door een flinke borstelbeurt is dat wel. 

  

Je kat kan het zelf

 

Waarom laten we de cyclus niet voor wat hij is en laten we onze katten hun onderhoud zelf niet doen (uitzonderingen daargelaten natuurlijk)? De tong van een kat is een super beweeglijke borstel, die door middel van weerhaakjes loszittende haren kan wegpoetsen. Ideaal! Helaas lopen er wel heel wat katten rond die kampen met overgewicht, pijn of ziekte, stress, ouderdom of die simpelweg een te grote explosieve vacht hebben die niet te temmen is met hun eigen ideale kam: de kattentong. Die moeten we dan ook een handje helpen.  

  

Heb je last van kattenhaar?

 

Wil je niet zozeer je kat helpen met de rui maar meer jezelf (denk hierbij aan je zwarte broek, je bankstel en rondvliegende bossen haar) dan zijn daar andere manieren voor. 

  •  Aai je kat met een vochtige microvezeldoek (waardoor je echt alleen de losse haren afneemt en vangt in het doekje, dit doekje bootst de kattentong na.)
  • Gebruik plakrollers voor je kleren.
  • Laat je zwarte broeken in de kast liggen gedurende de ruiperiode.
  • En vooral heel veel stofzuigen.

 

  

“Laat je zwarte broeken in de kast liggen in de ruiperiode”

 

  

Oh nee, en ons borstelmomentje dan?

Baal je na het lezen van deze tips omdat jij en je kat genieten van jullie borstelmoment? Niet getreurd, houd dit er vooral in maar gebruik hiervoor borstels die zo min mogelijk schade aan kunnen richten. Denk hierbij aan een ieniemienie slickerborsteltje met zo zacht mogelijke pinnetjes, een babyborstel of de microvezeldoek waar ik het eerder over had. Neem geen borstels zoals de ‘speciaal voor katten ontworpen’ Zoom Groom’ en andere rubberen borstels en handschoenen. Ze lijken onschadelijk maar zijn uit den boze omdat rubber ervoor zorgt dat haar opstroopt en dus uitgetrokken wordt.

 

Illusie

Even terugkomend op de titel “Stop het verharen van je kat!“, helaas is die mogelijkheid een illusie, ondanks wat beloofd wordt in diverse reclames en gebruiksaanwijzingen. Haar heeft nu eenmaal een cyclus en het valt nu eenmaal uit, kijk iedere ochtend maar eens naar je eigen kussen. Wil je echt geen enkele haar meer in huis maar wel een kat? Dan is de enige goede optie de haarloze Sfinx. 

Wil je weten welke kam perfect is om ontembaar klittende vacht in toom te houden? Lees dan mijn blog  ‘De ideale kam’.  

Zit je na het lezen van dit blog met nog meer vragen? Stel je vraag gerust of kom eens langs voor een workshop ‘Trim je eigen kat’ waarin ik je kan voorzien van een vachtadvies op maat.

Groetjes Wendy

Ps. Zit je na het lezen van dit blog met nog meer vragen? Stel je vraag gerust onder de Facebookpost of kom eens langs voor een workshop ‘Trim je eigen kat’ zodat ik je kan voorzien van vachtadvies op maat. 

Wil je meer leren over vachtverzorging bij katten? Bestel dan nu mijn boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' Wil je meer informatie over het boek klik dan op de cover. 

Blog van mei 2017 ge-updatet in maart 2020
Dit blog is de nr 3 van de blog top 10 met de meest gelezen blogs van 2017