Blog


BACK
jun 6, 2018 |
Wendy

Cats Only Blog: Wat kost jouw kat?

Van oudsher wordt een hond gezien als een veeleisend en duur dier. Een kat daarentegen zou makkelijk te onderhouden en goedkoop zijn. Dat het eerste niet het geval is, leggen we maar even terzijde. Maar is een kat echt zo goedkoop als vaak gedacht wordt? Op internet zijn veel pagina’s te vinden met een opsomming van wat een kat je jaarlijks kost. De bedragen lopen echter behoorlijk uiteen. In 2017 heb ik een enquête gehouden om hierin meer inzicht te krijgen. Wat ik je nu alvast kan zeggen: een kat is echt niet zo goedkoop als je denkt!

‘Een kat is echt niet zo goedkoop als je denkt’

Eerst wat feiten

De enquête is in 2017 ingevuld door 182 mensen met in totaal 382 katten. Gemiddeld hebben deze mensen dus twee katten per huishouden.
De gemiddelde leeftijd van deze katten is een dikke vijf jaar.
De grootste kattenliefhebber heeft maar liefst achttien katten in huis, die zij allemaal heeft gered uit nare situaties.

De oudste kat uit de enquête is 18 jaar oud, de jongste slechts 13 weken.
Verreweg de grootste groep (215 katten) heeft zijn kat gekocht als kitten. Gelukkig blijven er dus toch nog 163 katten over die op oudere leeftijd zijn gekocht. Het komt erop neer dat 43% van de katten op latere leeftijd nog een gouden mandje heeft gevonden.
Onder alle katten bevinden zich 203 huis-, tuin- en keukenkatten. De rest zijn raskatten, waarvan 128 met stamboom en 47 zonder stamboom (en ja, ik weet dat de laatste groep officieel geen raskat is).

De antwoorden op mijn vragen over het soort voer dat de katten te eten krijgen, vond ik zelf erg verrassend. Het grootste deel, maar liefst 120 katten, krijgt dagelijks een combinatie van droogvoer en vlees. De overige katten krijgen een mix met KVV (19), een mix met Barf (7) en de rest een mix met natvoer. Verder worden in totaal 57 katten gevoerd met brokken. Een hele kleine groep van 5 katten krijgt een mix van KVV en Barf.

Als laatste leuke anekdote kan ik nog melden dat uit de test bleek dat van alle 382 katten er maar 27 een dierenpension bezoeken of een oppas aan huis hebben, dat 31 katten regelmatig naar de trimmer gaan, dat er voor 12 katten een gedragstherapeut is ingeschakeld en dat voor 2 katten naar een homeopaat zijn geweest.

‘De leukste prijs voor een kat was een bos bloemen’

En dan nu de vragen.

Wat was de aanschafprijs van je kat?
Alle 382 katten hebben tezamen € 95.336,50 gekost. Dit is een gemiddelde van € 249,- per kat. Als je er dan ook nog rekening mee houdt dat er 104 gratis katten tussen zaten, komt het gemiddelde uit op € 342,-. De leukste prijs voor een kat was een bos bloemen. Degene die het meest kwijt is geweest aan aanschafkosten heeft twaalf katten, die allemaal zijn gekocht als kitten met stamboom, variërend tussen de € 600,- en € 2000,- per kat.

Hoe hoog schat je de aanschaf van de eerste kattenspulletjes in huis, zoals krabpalen, kattenbakken, voer- en drinkbakken, reismand, speeltjes en overige?
De kosten voor kattenbenodigdheden kwamen in totaal op € 41.038,-. Gemiddeld is dit een eenmalige uitgave van € 225,- per huishouden. Bij deze vragen viel het me op dat veel mensen spullen cadeau hebben gekregen en dat nog veel meer mensen het eigenlijk niet goed konden inschatten. Degene die het diepst in de buidel heeft getast, is een kattengedragstherapeute. Zij weet dat je katten gelukkiger worden naarmate ze meer kattenspullen hebben. Vandaar dat zij maar liefst € 1250,- heeft uitgegeven voor de uitzet van haar Britten. Practice what you preach!

Wat besteed je maandelijks aan kattenvoer?
Het bedrag dat maandelijks wordt besteed aan kattenvoer varieert van € 10,- tot een flinke uitschieter van € 500,- van één kattenbezitster. Zij zet haar 12 katten een combinatie voor van droogvoer en Barf. In totaal kwam ik uit op € 8324,-. Wat neerkomt op een gemiddelde van € 21,79 per kat per maand.

‘De opvallendste manier van kattenbak vullen, is een kat die zijn behoefte doet op kachelpellets’

Wat besteed je maandelijks aan kattenbakvulling?
Zeventien deelnemers met in totaal 38 katten hebben geen kattenbak. De overige deelnemers besteden maximaal € 150,- per maand aan de kattenbak. Dit bedrag wordt gehaald door één kattenfan met slechts 2 katten. In totaal geven de deelnemers € 3422,- uit, wat neerkomt op een gemiddelde van zo’n € 9,- per kat per maand. De opvallendste manier van het vullen van een kattenbak was die van een kat die zijn behoefte doet op kachelpellets. 

Wat besteed je jaarlijks aan overige kattenspulletje‘?
'Wil ik niet weten, haha, veel!’, was wat op één van de formulieren stond. Dit bleek ook zeker uit de uitslagen van degenen die het wel durfden in te vullen. Want hoe confronterend is het om te zien dat we per jaar gemiddeld € 45,- per kat uitgeven, daarbij rekening houdend met het feit dat 41 katten geen extraatjes krijgen?

Wat besteed je per jaar aan preventie voor vlooien, teken en wormen?
Uit deze vraag kwam naar boven dat 42 katten hiervoor geen enkele vorm van preventie ontvangen. Voornamelijk omdat deze katten niet buiten komen, wat eerlijk gezegd echt geen goede reden is. De rest van de katten wordt voor € 12.853,- per jaar behandeld, wat neerkomt op € 37,- per behandelde kat.

Wat betaal je voor een jaarlijkse controle en de enting?
Ook hier bleek dat 82 katten geen preventieve enting krijgen en (erger) ook niet de lichamelijke controle die daarbij hoort. Op één formulier stond dat de kat geen enting kreeg, maar wel de controle. Prima, als je het mij vraagt. Want ook al ben je tegen het geven van entingen, zo blijft je kat toch onder controle bij een dierenarts en komen problemen eerder aan het licht. Ook viel me op dat er 2 katten zijn die getiterd worden. En nog een leuke anekdote, degene die het meest heeft besteed aan de aanschaf van haar 12 katten heeft de goedkoopste dierenarts van allemaal. Het enten van haar katten kost haar namelijk € 124,- (€ 28,- visite en € 8,- per kat voor de enting), dat heeft ze toch weer goed geregeld! Gemiddeld betalen wij € 46,- per enting + consult per kat.

‘Ook al ben je tegen entingen, houd je kat wel onder controle’

Hoeveel zijn je overige dierenartskosten per jaar?
Deze kosten komen gemiddeld neer op € 143,- per kat, waarbij rekening is gehouden met het feit dat 102 katten geen extra kosten maken in het jaar. Een steeds terugkerend antwoord van een deelnemer was: ‘Zo min mogelijk. Goede voeding (rauw), goede attributen (zelfgemaakte grote krabpaal), liefde en goed opletten. Weinig dus.’ Deze zin komt van een eigenaresse van een kitten die een combinatie van Barf en KVV voert en vrijwel niet aan preventie doet. Ik hoop dat ze hierin gelijk gaat hebben. Andere opvallende zaken: € 300,- per jaar, omdat haar kat regelmatig verwikkeld raakt in vechtpartijen en iemand die € 30,- per maand uitgeeft aan medicatie, € 60,-aan een speciaal dieet z/d, 6 keer € 60,- voor een röntgenfoto en 3 keer € 40,- voor een bloedonderzoek voor haar 2 katten. Eén ervan heeft medicatie voor gedragstikjes, de ander heeft een minder goed ontwikkelde heup, Spondylose in de rug en opflikkerende discospondylitis met als gevolg polyartritis (gewrichtsontstekingen). Dat de gezondheidskosten hoog kunnen oplopen, hoef ik er dus niet bij te vertellen. Laten we deze vraag afsluiten met de volgende zin die ik tegenkwam: ‘Prijzen kan ik daar niet op plakken, soms heeft Diesel meer verzorging nodig! Ik betaal, en daarmee is de kous af, sorry.’

Welke grote dierenartskosten heb je gehad in het kattenleven van je huisgenoot?
Als je er rekening mee houdt dat er slechts 28 katten zijn die nog geen medische kosten in hun leven hebben gehad, bijna allemaal kittens, dan geven wij gemiddeld € 219,- uit aan overige medische kosten. Ik vind het nog wel het vermelden waard dat dit erg laag is! Houd er rekening mee dat de gemiddelde leeftijd van de kat in dit onderzoek pas 5 jaar is en de meeste medische klachten pas beginnen vanaf 8-jarige leeftijd. Om maar even enkele voorbeelden uit te lichten die iedereen kunnen treffen: € 2000,- voor gescheurde kniebanden, € 1100,- na een vechtpartij, € 1500,- voor een schildklierbehandeling en € 1100,- waren de kosten voor een nestje kittens. Bezint eer ge begint! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele hart- en nierproblemen met alle bijkomende kosten en controles en dure gebitsbehandelingen. Oh ja, en dan nog het laatste in deze. Dergelijke problemen treden vaak op in de avonden en in het weekend en daardoor worden de kosten nog weer extra hoog.

‘De meeste medische klachten beginnen pas vanaf 8-jarige leeftijd’

Maak je extra kosten voor je kat voor bijvoorbeeld een kattentrimmer, therapeut, gedragstherapie of pension/hotelkosten?
De 157 katten die deze extra’s hebben gebruikt, zijn samen goed voor €16.400,- extra kosten. Gemiddeld is dit € 104,- per kat. Deze extra kosten worden niet door iedereen gemaakt, maar horen wel in je optelsom voordat je een kat aanschaft. Het verbaasde mij dat 12 katten uit het onderzoek gedragstherapie hebben gehad. Eén daarvan had wel een heel erg leuk verhaal. ‘Toen mijn kat in huis begon te plassen, hebben we een gedragstherapeut ingehuurd à € 340,-. Bleek het de buurkat te zijn die in huis plaste.’

Heb je een zorgverzekering voor je kat en wat kost deze op maandbasis?
In totaal 49 katten uit het onderzoek hebben een zorgverzekering, die gemiddeld € 15,80 per maand kost. Een klein aantal deelnemers heeft geen verzekering maar spaart zelf voor de kat. Zo heeft iemand bijvoorbeeld via de bank een mooie spaarpot van inmiddels € 1200,- gespaard. Dat noem ik nu nog eens een appeltje voor de dorst, super goed!

‘De gemiddelde kat uit onze enquête kost € 1082 per jaar’

De uitslag
Tot slot van dit hele epistel tel ik alles voor je op. Nou ja, de som laat ik achterwege, maar ik wil graag de uitslag met je delen. Wanneer ik rekening houd met bovenstaande vragen en het feit dat katten gemiddeld 14 jaar oud worden, dan kom ik uit op een totaalbedrag van € 15.156.- aan levenslange kosten van één kat! Dit komt neer op € 1082,- per levensjaar.

Hoe je het dus wendt of keert, een kat is allesbehalve een goedkoop dier. In de opmerkingen van het formulier vond ik de volgende zin: ‘Zowel mijn vrouw als ik werken elk weekend in het asiel als vrijwilliger en wij geven bij klanten aan dat ze rekening moeten houden met ongeveer € 400,- per kat per jaar. Los van ongeplande dierenartsuitgaven, zoals operaties.’ Dit bedrag hebben wij dus met zijn allen keihard onderuitgehaald. Dit geldt natuurlijk ook voor het bedrag van de € 400,- per jaar die ook genoemd wordt door Radar

Groetjes Wendy 

Blog van april 2017 geupdate maart 2019
Dit blog is de nr 2 van de blog top 10 met meest gelezen blogs van 2017!