Blog


BACK
mrt 1, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: De ideale kam!

In het blog 'Stop het verharen van je kat' heb ik je laten zien dat het kammen van je kat helemaal niet zo noodzakelijk is als de meeste mensen denken. Sterker nog, kammen schopt juist de cyclus van de vachtgroei in de war waardoor overmatige verharing op kan treden. Helaas kunnen echter niet al onze huiskatten hun vachtverzorging zelf aan. Er zijn ook katten die we ietwat moeten helpen, zoals bijvoorbeeld katten die kampen met overgewicht, pijn, ziekte, stress of ouderdom. Ook katten die simpelweg een te grote explosieve vacht hebben die niet te temmen is met hun eigen ideale kam - de kattentong - moeten we helpen. Maar hoe dan? En vooral: waarmee? 

Weg met al die vachtverwoesters!

Even voor de duidelijkheid, niet iedere kam of borstel is geschikt voor het verzorgen van de vacht van een kat die dat niet zelf kan. Vergeet daarom direct vacht verwoestend gereedschap zoals de FURminator, de Coatking, herderharkjes, fijne kammen (al dan niet met elastiekjes), ontwol-, ontklit- of ontviltborstels en rubberen gereedschap zoals handschoenen en Zoom Grooms.

“Vergeet direct vachtverwoestend gereedschap”

Met deze drie tips koop je de - in mijn ogen - meest ideale kam:

  1. Kies voor een zo grof mogelijke kam
    Daar waar je met een fijne kam als het ware over de kattenvacht heen kamt zal een kam met grove tanden door de dikke vacht heen zakken en ook de klitten op de huid opsporen.Let erop dat de tandjes niet scherp zijn
  2. Let erop dat de tandjes niet scherp zijn
    De kattenhuid is erg teer en zal snel beschadigen als je een kam gebruikt die puntige tanden heeft.
  3. Gebruik geen kam met een handvat 
    Een handvat, al dan niet ergonomisch gevormd, zorgt voor extra grip. En dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je makkelijk, nog net niet loszittend, haar uittrekt.

“De combikam is ideaal”

De drie bovenstaande tips vind je terug in de zogenaamde combikam op bijgaande foto. Het is dan wel belangrijk dat je de combikam vasthoudt aan de fijne kant en met de grove kant je kat kamt.

Hoe ga je vervolgens te werk? 

Stap 1: Controleer met enige regelmaat de vacht met je vingers
Dit kan simpelweg tijdens een knuffelmomentje op de bank. Kleine klitjes worden zo snel gesignaleerd en kunnen opgelost worden door het nog piepkleine klitje uit te pluizen met je vingers.

Stap 2: Verwijder iets grotere klitten met de bovenste twee puntjes van de kam 
Gebruik hiervoor de grove tanden van de combikam (zie foto).

Stap 3: Werk plaatselijk en alleen daar waar een klitje zit. 
Gebruikt nooit de hele kambreedte zoals je misschien gewend bent. Hoe breder het te kammen oppervlak, hoe meer haar je kunt en zult beschadigen.

Stap 4: Kam alleen daar waar nodig
Een open deur, maar toch: zitten er klitten in de oksels en niet op de rug, kam de rug dan niet.

Stap 5: Overweeg het gebruik van een mini tondeuse 
Vindt je kat het ontklitten en kammen onprettig? Overweeg dan eens een minitondeuse te kopen. Hoe voorzichtig je ook ontklit, je trekt altijd een beetje aan de vacht en met scheren doe je dit natuurlijk niet. Door hem te scheren zal je kat leren dat een vacht verzorgen geen pijn doet, waardoor je hem langzaamaan kunt leren om gekamd te worden.

Let op: Een scheerapparaat kan zonder kennis makkelijk schade aan de huid veroorzaken met een dierenartsbezoekje tot gevolg. Wil je gaan scheren? Kom dan eerst eens langs voor een workshop 'Trim je eigen kat' waar ik je de kneepjes van het vak leer zodat je zonder gevaar je kat kunt helpen. Meer informatie over deze 1 op 1 workshop vind je hier. 

Stap 6: Kam niet om het kammen
In vrijwel alle kattenboeken staat dat je (half)langharen wekelijks moet kammen. Ik raad het je echter af als het niet nodig is. In deze boeken zou dan ook beter kunnen staan wekelijks controleren en behandelen waar nodig.

 

“Heeft je kat een vettige vacht met klitten? Poeder hem dan in met maizena”

 

Extra tip

Heeft je kat last van een vettige vacht, die dus eerder klit, poeder deze dan eens in met maizena of rijstzetmeel. Het poeder zal het vet mee uit de vacht trekken, waardoor je tijdens het uitborstelen (met een slickerborstel) niet alleen al het poeder maar meteen ook al het vet uitborstelt. Het poeder kan overigens ook helpen om klitjes te verwijderen. Poeder het klitje in en peuter hem voorzichtig uit elkaar.

Tot slot wil ik nog even meegeven dat er vaak wordt gedacht dat je een kat moet kammen om haarballen te voorkomen. Dit is echter totaal niet waar, daar zijn namelijk vele andere en vooral betere alternatieven voor. Volgende week meer hierover in het blog: 'Blegh, alweer een haarbal!.

Groetjes Wendy 

Ps. Klinkt deze ideale kam jou ook zo ideaal in de oren? Je kunt hem bij Cats Only kopen voor maar € 8,50. Ja, echt waar. Ik durf te wedden dat je voor veel meer geld onbruikbaar borstelmateriaal in je kast hebt liggen. Ophalen kan bij Cats Only, opsturen in een envelopje kan natuurlijk ook. 

Bestel nu de combikam! 

Pps. Wil je de kam gratis ontvangen? Dat kan! Ruil je FURminator in en ontvang van mij een setje goed basismateriaal, waaronder deze ideale kam!


Dit blog is ook te lezen in het boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!' Wil je meer informatie over het boek klik dan op de cover. 

 

Note: Foto van de Combikam met dank aan Hennie Schuit. 
Dit blog is verschenen op 6 juni 2018 en aangepast op 12 maart 2020