Blog


BACK
mrt 19, 2023 |
Wendy

Cats Only Blog: Zo voorkom je krabbende katten in huis

Krabbende katten zijn een hel. Rafels aan je bank en je stoelen, een vloerkleed met de halen erin en je gordijnen vol gaten. Je moet er toch niet aan denken! De oplossing je kat straffen is echt een no go! Sterker nog het werkt averechts. Krabben is namelijk een natuurlijk gedrag van de kat dus we moeten hen de kans geven om dit te doen, maar dan op de gewenste plekken. In dit blog leer ik je eer over krabben en hoe we ervoor kunnen zorgen dat je kat het doet waar jij wil. 

Een nieuwe huis een nieuwe katteninrichting

Bij een nieuw huis hoort een nieuwe inrichting, en dan dus ook een katteninrichting. Nu was onze wijlen Maine Coon Google niet zo veeleisend. Voor haar zijn de oude krabmeubels vorig jaar februari meeverhuisd naar ons nieuwbouwhuis en slapen deed ze het liefst op onze nieuwe stoelen die schijnbaar erg catproof waren. Met het design van het huis was er al rekening gehouden met haar met een kattenluik in de buitendeur, en 2 catholes in de binnendeuren van de benedenverdieping zodat mevrouw in en uit kon als ze bliefde. Verder zijn de klimplankjes die Erik eigenlijk graag wilde plaatsen uitgebleven, want klimmen en klauteren deed onze seniordame wel in de tuin. 

Kittens in huis

Met onze 2 nieuwe Maine Coon kittens is het echter wel anders. Zeker aangezien broer en zus nu nog niet naar buiten mogen. Dat betekende dat er alsnog een nieuwe kittenuitzet moest komen. Eentje die ons wel doordachte interieur zou beschermen. Het prachtige peperdure grove behang, dat onze binnenhuisarchitecte had uitgezocht, werd namelijk gebruikt als klimwand, aan mooie leren bank kun je lekker krabben, net zoals aan het wollen vloerkleed. En de geweven gordijnen werden gebruikt als lianen. Tijd voor een extra katteninrichting die ook nog eens in het interieur paste. Want jij zult net zo goed weten als ik dat veel verkrijgbare kattenmeubels een doorn in het oog zijn. Want zeg nou eens eerlijk, bij wie past zo een pluche krabpaal in huis? 

I love happy cats 

Echter gaat schoonheid nooit boven functie, daarom ben ik maar weer eens in mijn ‘I love happy cats’ boeken en in mijn aantekeningen van de Happy Cats Bootcamp (een online cursus voor de katteneigenaar) en het Happy Cat PRO programma (een extra uitgebreide online cursus voor de kattenprofessional) gedoken. Deze boeken en cursussen van dé kattengedragstherapeut van België Anneleen Bru van Felinova

Anneleen heeft als missie om België, Nederland en tja eigenlijk ook de rest van de wereld (aangezien haar boeken inmiddels in meerdere talen zijn uitgegeven) te leren hoe zij hun kat gelukkig kunnen houden. En daar kan ik als kattenliefhebber maar ook als kattenproffessional alleen maar mijn voordeel mee doen. 

Krabben is een must 

Een van de belangrijkste noden van een kat, zoals onze Zuiderburen zo mooi zeggen, is krabben. Een kat moet krabben, dat is wellicht wel bekend. Helaas zitten veel kattenliefhebbers hier niet zo op te wachten. Dat krabben is niet zo een probleem, maar vaak wel de plaats waar gekrabt wordt. Daarom is het zaak om de krabgelegenheid zo te regelen dat zowel baasje als kat er blij van worden. Echter is het dan wel van belang om te weten waarom een kat krabt. Hiervoor heeft hij verschillende redenen. De 2 belangrijkste zijn deze: 

Nagels verzorgen

Een kat krabt om zijn nagels te verzorgen. Door het krabben verliezen ze de oude hulsjes en blijven de nagels gezond en sterk. Gelijk even een tip van de kattentrimmer, denk jij dat de nagels geknipt moeten worden omdat ze scherp zijn? Juist niet, juist als je kat scherpe nagels heeft gebruikt hij ze goed en zijn ze mooi gezond. Wil je ze toch knippen? Ben je er dan bewust dat je kat extra zal gaan krabben om ze weer scherp te krijgen. Dit zal hem in een weekje weer lukken, dus dan zullen ze weer geknipt worden. En dan duikt het volgende gevaar op. Nagels die te vaak of te kort geknipt worden zullen vergroeien waardoor je meer kans krijgt op misvormde nagels. Dus neem die even mee…. 

Krabben om de nagels te verzorgen gebeurt vaak aan verticale krabpalen dicht bij een slaapplaats. Check, check, dubbelcheck! We hebben nog een krabpaal van 1 meter hoog in de woonkamer staan. Dicht bij de eetkamer stoelen, die ook door dit kleine duo als super slaapplekken dienstdoen. Een relatief kleine paal, maar nu zeker nog groot genoeg voor de kittens. Als Jinx en Pixie gaan groeien wordt deze paal wellicht wat te wankel maar dan vervangen we hem te zijner tijd. 

Ook hebben we nog een enorme krabtoren staan van 120 bij 50 bij 50 cm. Een enorm zwaar gevaarte wat zeker niet omvalt en destijds op maat (en kleur) voor ons is gemaakt door Han van de Feline Welfare Foundation. Naast dat deze toren aan de 4 zijden krabgelegenheid biedt, bied hij ook ruimte voor 2 schuilplaatsen erin, en nog 1tje erop. 

Bij ons wordt het onderste holletje gebruikt om speelgoed in op te bergen, door de katten zelf. Ja echt, onze kittens ruimen zelf het speelgoed hierin op. Ik ben benieuwd of ze dat blijven doen ;-) In het middelste vak wordt weleens gespeeld en bovenin wordt geslapen. 

Ook wordt de toren gebruikt als ‘trap’ naar onze hoge vensterbanken. Voorheen werden hiervoor de jassen aan de kapstok gebruikt, er was immers geen andere manier. Dus hebben we besloten dat dit de plek moest zijn voor deze toren. 

Stress ontladen

Een tweede reden om te krabben is stress ontladen. Wanneer een kat stress ervaart kan zij deze kwijt raken door te krabben. Daarom is het vooral op ‘enge’ plekken belangrijk om voldoende krabgelegenheden te hebben. 

Nu moet ik zeggen dat onze katten een vrij stressvrij leven hebben. Wij hebben enkel broer en zus in huis, geen ‘vreemde’ katten. Er leven eigenlijk geen vreemde katten om ons huis. We hebben geen kinderen en deze komen ook niet vaak op bezoek. Leia, onze Oud Duitse Herder, trekt aan het kortste eind. De katten zijn haar de baas. En de baasjes, wij dus, volgen de ‘I love happy cats’ revolutie en zijn dus bezig met wat zij willen. 

Dit neemt niet weg dat ook hier stress is, katten kunnen immers om de kleinste dingen stress hebben. Wij hebben tegen beter weten in ook regels, want ja niet alles mag zomaar. Daarom ook hier extra aandacht voor krabmiddelen. Anneleen schrijft dat er op elke m2 van je huis zicht moet zijn op een krabpaal. Nu hebben wij het handig aangezien wij een vrij open huis hebben maar toch zijn er dan verschillende nodig. 

We hebben de 2 verticale palen maar nu nog wat horizontaals, met name ook omdat stresskrabben vaak gebeurt op horizontale oppervlakten. 

We gaan golven

Uit onderzoek is gebleken dat katten het liefst krabben op een golvend oppervlak, in de vorm van een afgevlakte halve achtvorm. Niet voor niets dat veel merken daarop inspringen met mooie golvende kartonnen krabmeubels. Maar omdat een kat nu eenmaal een eigenzinnig dier is weet je nooit zeker of jouw kat wel aan dat onderzoek mee heeft gedaan ;-) Aangezien onze Google nooit zo gecharmeerd was van onze aankopen besloten we voor de kittens eerst maar eens een hele kleine, goedkope variant aan te schaffen. Een dingetje van nog geen 10 euro, maar wat een lol ze daaraan hebben (gehad) dat wil je niet weten. 

Helaas worden kleine klittens groot en groeide ze in no time van het plankje af. Dus op zoek naar een nieuwe variant, want dat het weer karton moest worden was zeker. 

Eisen van de kittens:

  • Groot genoeg om op te slapen 
  • Groot genoeg om je rug te strekken na het slapen 
  • Stevig genoeg om aan te krabben 
  • En stabiel genoeg, het kleine plankje was nogal wiebelig.

Eisen van de baasjes: 

  • Goede kwaliteit 
  • Goede maat, die makkelijk in huis te plaatsen is zonder dat je er zelf over struikelt
  • Een goede kleur
  • En een mooie prijs. 

Volgende week deel ik een blog met je over het perfecte krabmeubel voor onze katten. Heb jij krabbers in huis of wil je krabbende kittens voorkomen? Dan kan ik je van harte aanraden om de linkjes naar de boeken en/of Bootcamp van Anneleen te gebruiken. 

Ben je ook een kattenprofessional, kies dan vast en zeker voor de PRO versie. Hierin word je ook geleerd hoe jij kattengedrag zakelijk in kan zetten voor jouw praktijk. Een must voor jezelf en voor je klanten als je het mij vraagt.