Blog


BACK
mrt 15, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: Goede Tijden Slechte Tijden

Het lijkt hier deze week wel een soapserie. Door het Coronavirus ligt de hele wereld op zijn kop, en nu Europa het nieuwe episch centrum is en Brabant de Corona regio van Nederland kunnen we er niet meer onderuit. Niemand meer, want Corona treft ons allemaal. 

Houd je niet van soap series scroll dan meteen naar onder voor mijn Corona Huisdieren Reistips!

Maandag avond 9 maart 2020, tijdens de persconferentie waarin Rutte alle Nederlanders afraadde om handen te schudden waarna hij zelf per abuis de hand schudde ter afsluiting, was er voor de Brabanders nog een extra maatregel. Bedrijven zouden moeten waar mogelijk hun werknemers thuis laten werken. Voor mij geen probleem, ik werk immers altijd al thuis maar voor Erik was dit toch een dingetje. Dus voor vertrek naar het werk op dinsdag ochtend nog even de mail gecheckt waarin zijn baas hem vriendelijk verzocht thuis te werken deze week. En ja, dan komt het toch wel dichtbij. 

Dezelfde persconferentie zorgde er in mijn geval voor dat ik besloot mijn annuleringsvoorwaarden in de kattentrimsalon te versoepelen (dit kost mij geld, want niet trimmen is geen inkomsten, maar geeft mijn klanten wat meer ruimte), waarna ik dit door appte aan al mijn klanten en cursisten van deze week. Nuchtere Brabanders als wij zijn wilde niemand hier iets van weten, we komen gewoon! Wel was het zo dat er nog enkele reacties kwamen op mijn mail welke ik zaterdag 7 maart (Flashback) had verstuurd naar al mijn hotel vroegboekers. In deze mail bood ik met terugwerkende kracht aan dat degene die bij het boeken nog geen annuleringsservice hebben afgesloten dit deze week alsnog mochten doen. Wederom een actie die mij direct geld kost want dit hoefde ik natuurlijk niet aan te bieden. In de regulieren voorwaarden is het immers goed geregeld bij de annuleringsregeling. Echter wilde ik mijn trouwe vroegboekers alsnog de mogelijkheid te bieden om het risico van deze overmacht situatie te delen. Vooruit ik neem hierbij het grootste deel van de kosten voor mijn rekening maar houdt hier wel hele blije klanten aan over. Bij het versturen van de mail ontving ik 4 mails van klanten die mij dankten voor deze kans. Na de persconferentie van Rutte maandagavond volgde er nog 2 mails van klanten bij wie het toch wel erg heet onder de voeten werd. 

Dinsdag 10 maart lukte het me na enkele pogingen eindelijk om een vriendin, die in de evenementenbranche werkt, aan de telefoon te krijgen om te brainstormen over mijn 10-jarig jubileum als kattentrimster in mei. Welke me de tip gaf om helemaal niks te organiseren in deze rare tijd. En toen viel het kwartje pas echt. Want ja, ik was immers al voor de Corona perikelen bezig met mijn feestje en had dit totaal niet ge-matched met deze problemen. Dus feestje even on hold! 

Woensdag 11 maart ontving ik een appje van het baasje van 2 hotelgasten welke op donderdag ochtend naar huis zouden gaan. Een klant die zijn katjes op zou komen halen had koorts en durfde het niet aan om de katten te komen ophalen. Of ze konden blijven? Natuurlijk! Echter was er 1 probleempje de katjes hadden niet genoeg dieetvoer bij, want er was natuurlijk niet gerekend op een langer verblijf. Gelukkig bood Zooplus uitkomst en was dat probleem ook weer uit de wereld. Zo heeft het baasje rustig de tijd om te herstellen en weet dat de katjes in goede handen zijn. 

En toen werd het donderdag 12 maart en volgde er nog een conferentie. In deze nog meer maatregelen. En nu was het menens voor heel Nederland en niet alleen voor ons Brabanders. Alle evenement van 100 man of meer worden afgelast voor tenminste 2 weken. En ook begonnen landsgrenzen te sluiten. Dit was al eerder op mijn pad gekomen door een hotelklant welke op dinsdag belde of hij de vakantie van de katten kon vervroegen. Zo kon hij donderdag met vakantie gaan voordat de grenzen dicht gingen (hier was nog geen sprake van destijds maar hij had zo’n vermoeden). En dit vermoeden werd waar want terwijl hij zijn Ragdolls uit de auto haalde kreeg hij een appje dat hij nog wel op vakantie kon maar dan voor minstens 2 weken in quarantaine moest op zijn bestemming in Colombia. Daar gaat je vakantie dan. Ook de meivakantie naar Afrika die hij wilde reserveren stond ineens op losse schroeven, dus toch nog maar even geen reservering. Jammer want ja in deze onzekere tijd spreekt het voor zich dat hoe voller mijn agenda is hoe meer kans er is dat ik nog iets verdien deze lente/ zomer. 

Vrijdag 13 maart bleek het Corona nieuws dan ook eindelijk in het Noorden aangekomen te zijn. Een collega trimster uit Almere vertelde me dat zij er pas net achter kwam dat er überhaupt iets aan de hand was. Als niet nieuws kijken/luisteraar en niet Brabander was het haar zo goed als ontgaan. Ja maar wat nu? Want haar agenda stond bomvol trimkatten, met met name vervilte vachten want daar is het de tijd van het jaar na, en ja die laat je niet zomaar wachten als je het welzijn van de kat vooropzet.

Wellicht lost haar probleem zich ook vanzelf op want op deze dag melde alle 3 de trimafspraken voor volgende week, welke ik met spoed nog ertussen gepland had net voor mijn vakantie, zich af vanwege het virus. Geen zorgen meer dus of er kans is op overdracht, of klanten wel op komen dagen en geen zorgen meer over hoe ik nieuwe afspraken nu nog in moest passen in mijn o zo drukke agenda. Maar, dat is dan de keerzijde van de medaille, dus ook geen inkomsten. En dan niet alleen in de katsalon maar ook in het kattenhotel.

Want op deze dag ontving ik naast een paar dankbare, ja graag nog een annuleringsservice voor ons, just in case- mails, ook de eerste echte annulering binnen. Mijn klant die ik donderdag nog sprak om een nieuwe brengtijd af te spreken aangezien de Felcan Kattendag (het jaarlijkse kattenuitje van de Universiteit van Utrecht) op zaterdag afgelast was vanwege het Covid-19 virus, er toen nog vanuit ging dat zijn skivakantie zaterdag gewoon doorging, appte mij in de vroege morgen al af. Helaas ging hun vakantieadres op slot en kon hun vakantie niet doorgaan en die van hun Ragdolls ook niet. 

Dezelfde dag volgde annulering nummer 2 voor 2 katjes van een stichting die Omaanse zwerfkatten aan een gouden mandje helpt. Omdat de eigenaresse van Stichting Rescue Buddies ook toe was aan een vakantie boekte zij voor 2 herplaatsers een tijdelijk plekje bij mij in het kattenpension, maar aangezien Oman, waarover zij reisde, een inreisverbod heeft voor zeker 30 dagen gaat haar vakantie niet door en blijft dit stel ook ‘thuis’. Weer 4 katten minder in het hotel met bijkomende verminderde inkomsten als gevolg. 

En dan op zaterdag 14 maart, want ja deze soapserie gaat zelfs door in het weekend begon ik de dag alweer met een telefoontje van een last minute boeker. Vorige week nog boekten zij voor hun Brits Korthaar kitten een kamer voor volgende week. Helaas hadden zij niet voorzien dat hun vakantie naar Andalusië niet door zou kunnen gaan en hebben zij geen gebruik gemaakt van de annuleringsservice die juist voor dit soort ongemakken bedoeld is. De normale algemene voorwaarden houden geen rekening met situaties van overmacht, daarom heb ik gekozen voor deze extra annuleringsservice, die stukken schappelijker is dan de gemiddelde reis/ annuleringsverzekering. Annuleren kan op deze manier tegen een kleine vergoeding om welke reden dan ook. 

Vervolgens volgde er nog enkele aanvragen voor de annuleringsservice gevolgd door 2 berichten van klanten wiens katten bij ons logeren. Beide klanten hebben eieren voor hun geld gekozen en hebben besloten eerder naar huis te gaan. En tot slot nog een bericht van een Belgische cursist welke 27 maart een workshop bij me wil volgen, want ja gaat deze wel door? En wat gaat er gebeuren met de Cats, Coats & Coffee Bijscholingsdag voor kattentrimmers welke ik samen met een collega organiseer op 9 mie, gaat die door? 

Eerlijk is eerlijk, ik heb geen idee. Aangezien het een workshop is met maar 6 deelnemers mag het, en ook op de bijscholingsdag komen we maar met ca 40 kattentrimmers bij elkaar , maar ja mag het dan ook nog? Per dag verandert er zoveel dat ik daar het antwoord nog schuldig moet blijven. 

En dan nu de cliffhanger, want zoals een goede soap betaamd hoort die er 1 te zijn. Gaan wij volgende week zelf wel met vakantie? Aanstaande vrijdag zouden wij namelijk voor het eerst in 1,5 jaar maar liefst 5 hele dagen met vakantie gaan. Heel de trimagenda leeg gepland, alle hotelgasten waren op de hoogte, oppas voor hotel en eigen beesten was geregeld voor een stedentripje naar Estland dat was de bedoeling tenminste maar zoals het er nu naar uitziet wordt het geen tripje naar Estland maar naar Zeeland, toch net even iets anders. 

Oké en dan komen we nu terug op de tips die ik je beloofde voordat de soap startte. 

Corona Huisdieren Reistips 

Heb je al een vakantie en dus een dierenpension of dierenoppas aan huis geboekt?

  • Verdiep je even in de algemene voorwaarden en dan met name in de annuleringsregeling van de betreffende dierenopvang. Deze kunnen voor ieder bedrijf anders zijn. Zelf gebruik ik de algemene voorwaarden van Brancheorganisatie Dibevo welke het volgende zeggen: 

“Bij annulering door de consument gelden voor deze de volgende betalingsverplichtingen: – Annulering tot 2 maanden vóór het ingaan van de overeenkomst: de aanbetaling – Annulering tot 1 maand vóór het ingaan van de overeenkomst: 50% van de prijs – Annulering tot 2 weken vóór het ingaan van de overeenkomst:75% van de prijs – Annulering binnen 2 weken vóór het ingaan van de overeenkomst: 100% van de prijs.”

Ter voorbeeld annuleer je nu voor de zomervakantie dan betaal je enkel de administratiekosten, annuleer je voor de meivakantie dan worden 50% van de totaalkosten doorberekend en ga je net voor de paasdagen weg dan kost het je nog 75% van de kosten en vertrek je binnen nu en 2 weken dan worden alle kosten doorberekend. Ongeacht de reden voor annuleren dus ook in dit geval door annuleren bij Corona. 

  • Wil geen risico lopen op onvoorziene kosten zorg er dan voor dat je contact opneemt met je kattenpension of er een mogelijkheid is om een annuleringsverzekering af te sluiten. Bij ons hebben vroegboekers tot vandaag nog de kans om alsnog gebruik te maken van de annuleringsservice. Heb jij dit nog niet gedaan, stuur me dan vandaag nog een mailtje. 

Met deze service betaal je 10% over het totaalbedrag extra. Voor dit bedrag krijg jij de kans om uiterlijk 24 uur van tevoren nog te annuleren om welke reden dan ook. De regels zijn dan ook een stuk schappelijker dan bij een reguliere annuleringsverzekering voor je vliegreis of je accommodatie waarbij je je reissom enkel terugkrijgt bij bijvoorbeeld overlijden van eerstegraads familieleden. In ons geval krijg je alle aanbetalingskosten minus de 10% en de administratiekosten netjes teruggestort.

Ook wanneer je vakantie eerder dan verwacht ten einde komt, bijvoorbeeld vanwege sluitende landsgrenzen waar mijn klanten van deze week mee te maken hebben gekregen, krijg je de niet gebruikte dagen vergoed. Normaliter, zonder deze service, betaal je alle geboekte dagen of ze nu gebruikt zijn of niet. 

Let op: Zover bij me bekent is er geen enkele reis/annuleringsverzekering die gevolgschade, en dat zijn de kosten voor het kattenhotel in de ogen van de reisverzekeraar, vergoed. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat dit allemaal wel goed komt! 

Je kat op vakantie tijdens de Corona periode?

  • Kies jij er in deze onzekere periode toch voor om je kat op vakantie te sturen dan is dat wat mij betreft geen probleem,graag zelfs. Ik zorg met liefde voor hem. Bedenk wel dat er een kans bestaat dat je wat later terugkomt, bijvoorbeeld wanneer je in quarantaine moet. In dat geval zal ik er alles aan doen om de extra tijd goed voor je kat te zorgen, maar dit met onze privé kamers kan zomaar eens een probleem worden in het hoogseizoen. Zorg er daarom voor dat je ten allen tijden een contactpersoon klaar hebt staan die in noodgevallen de zorg van je kat over kan nemen van me.

Extra tip: Ik ben niet voor hamsteren maar zorg voor ruim voldoende voeding, medicijnen, kattenbakgrind ed op voorraad hebt zodat de kattenoppas of het kattenhotel de zorg kan blijven bieden die je zo graag voor hem wilt zien.

Wil je nog een vakantie boeken?

  • Moet jij je vakantie nog boeken? En wil je geen nare financiële gevolgen wanneer Corona aanhoudt sluit dan gelijk de annuleringsservice af. Dit doe je door hem aan te vinken onderaan het reserveringsformulier.

Ik merk dat veel klanten ervanuit gaan dat het over een paar weken wel allemaal weer opgelost is. Maar wie zal het zeggen. In China zitten ze immers al sinds december met dit Covid-19 virus, en daar is het nu, 3 maanden na lock down, pas net op zijn retour naar zeggen. Dit zou in ons geval beteken dat als ze we nu te horen krijgen dat Nederland of wellicht Europa dicht gaat problemen pas minder gaan worden op 14 juni. En dan in juni is hier het hoogseizoen alweer ruim begonnen. Ik hoop dat mijn klanten zo slim zijn om hier rekening mee te houden, want hoe graag ik iedereen ook te vriend houd het kattenhotel is een bedrijf en niet alleen een hobby. Dit bedrijf moet mijn rekeningen betalen en helaas heb ik de banken nog niet horen zeggen dat bedrijven die geen inkomsten hebben in het Corona tijdperk hun hypotheek niet hoeven te betalen. Dit is dan ook de reden dat ik me moet houden aan mijn eigen regels, dit is dus zeer zeker niet om iemand dwars te zitten. Geloof mij dergelijke telefoongesprekjes vind ik net zo vervelend als dat de gedupeerde dit vindt.

Als slotwoord wil ik iedereen vragen om het verhaal van twee kanten te bekijken. Want wat ik deze week al heb geleerd dat als het op geld aankomt regels ineens niet meer van toepassing zijn. Deze voorwaarden zijn er immers niet voor niets. Zij bieden duidelijkheid voor zowel de ondernemer als de consument. In ons geval zorgen ze ervoor dat het pension bij een boeking een plaatsje voor je vrijhoudt, zo kom je niet voor nare verrassingen net voor vertrek. En zorgt de consument ervoor dat het bedrijf daarvoor vergoed wordt, waardoor het bedrijf levensvatbaar blijft en ook deze hardwerkende ondernemer zijn rekeningen kan blijven betalen. Want ja het hotel is mijn passie maar deze passie moet er wel voor zorgen dat onze rekeningen betaald moeten worden, zo niet dan zal het kattenhotel moeten sluiten waar ik zo hard voor heb gewerkt.  Daar waar ik wel de garantie heb dat ik maandelijks een bedrag op mijn rekening gestort krijg, ook in gevallen van overmacht bij bijvoorbeeld een pandemie zoals het Coronavirus. 

Dus neem je eigen voorzorgsmaatregelen en voorkom nare verrassingen, de huidige Corona problemen en maatregelen zijn meer dan genoeg om je zorgen over te maken.

Groetjes Wendy