Blog


BACK
jun 12, 2020 |
Wendy

Cats Only Blog: Het ideale trimsalon voor jouw kat in 10 punten opgesomd.

Blog 5/5 uit de blogreeks door Wendy Govers - van Thiel speciaal geschreven voor Wellopet

Een gespecialiseerde kattentrimsalon is verschillend van een hondenkapsalon. Een kat gedraagt zicht anders en vraagt een andere, aangepaste, manier van benaderen. Is dat allemaal dan zo verschillend dan wat ik zie bij honden? Jazeker! Vroeger werd een kat door de meeste trimmers gezien als een kleine hond. Inmiddels weet jij als kattenliefhebber wel beter. Een kat is een totaal ander dier, met andere gedragingen, gewoontes en vraagt een andere manier van benaderen.

De trimmerswereld is volop ontwikkeling. Veel kattentrimmers verkrijgen de nieuwste informatie op het gebied van huid en vacht door het volgen van workshops Zij leren steeds meer bij over het gedrag van de kat op de trimtafel en komen er daardoor achter hoe zij deze meesters in het verbergen van stress en pijn toch kunnen lezen. 

Waarom is dit anders dan bij een hond?

Om te beginnen leven honden in een roedel, waardoor zij een vermogen bezitten om zich te onderwerpen. Katten kunnen in groepjes leven, maar zullen altijd persoonlijke ruimte opeisen. Is dit niet mogelijk, dan zal hun stresshormoonspiegel stijgen. De enige manier om dit weer op te lossen is rust en ruimte. Daar waar een hond de stress als het ware van zich af kan schudden bouwt een kat alleen maar meer stress op. Het verhoogde cortisolgehalte in het bloed kan tot enkele weken na een stressvolle gebeurtenis nog terug gevonden worden in het bloed van de kat. 

Honden kunnen door hun leven in de roedel goed omgaan met een overruling van een hogere in rangorde. Een duidelijke trimmer die zich kan opstellen als meerdere is daarom voor veel honden een wens. Bij katten werkt dit echter absoluut niet! Wanneer een kat gestraft wordt zal deze onmiddellijk stress krijgen, wat weer resulteert in een hoog cortisolgehalte. Dit maakt de kat extra prikkelbaar voor jeuk, pijn en maakt haar gevoelig voor ziektekiemen. 

Ook hulpmiddelen die het de trimmer makkelijk maken werken voor de kat vaak stressverhogend. Denk hierbij aan een bandje om de kat vast te zetten, een muilkorf, vettape om de pootjes tegen het krabben of het gebruik van een waskooi.

Trimmen van een kat is een vak apart. 

Een kat is nu eenmaal slecht te sturen dus zul je haar met katvriendelijke trucs om de tuin moeten leiden. 

Naast de kennis over kattengedrag die de trimmer moet bezitten is ook kennis over de huid en de vacht een must. Het moment en het verloop van de rui is verschillend van hond en kat.Ten eerste moet je weten wanneer de ruiperiode is en hoe deze werkt. Ontwollen van de kat (het uittrekken van ‘dode’ haren) is achterhaald of zelfs nefast. Verkeerd kammen of borstelen zorgt nu even voor een mooie dunne vacht die niet meer verhaart, ... maar deze vacht zal in no-time vernieuwen naar een minder goede vacht met meer klitten en meer, tot zelfs permanente, rui. 


Hoe herken je een goede kattentrimmer?

 1. Eigen kleedje
  Je kat mag op de trimtafel plaatsnemen op een eigen kleedje of mandje waaraan haar eigen vertrouwde feromonen zitten.
 2. Extra geruststellende geurtjes
  Is de spanning nog te hoog dan zal de trimster proberen extra geruststellende geurtjes aan te bieden zoals aromatherapie of met behulp van Feliway. Angstaanjagende geurtjes, zoals Dettol-achtige luchtjes, worden vermeden.
 3. Rustig kennis maken
  Bij het op tafel gaan wordt er eerst rustig kennis gemaakt door middel van aaien rondom het kopje, daar waar de kat de meeste feromonen verspreid (denk maar eens aan het kopjes geven). Met dit lichaamseigen stofje op de handen van de trimmer zijn deze ineens een stuk aantrekkelijker.
 4. Contact houden
  Vervolgens houdt de trimmer de hele trimbeurt contact met de kat zodat hij of zij naast het lezen van je kat haar signalen ook kan voelen hoe zij zich voelt. Vasthouden in het nekvel is een absolute NO GO voor katten! Denk meer aan een hand bij het nekje, en de arm over haar ruggengraat zodat je over het hele lichaam contact hebt. Hiermee wordt het ook nog eens mogelijk om de kat wat te sturen. Zo kan de trimmer met een beetje kantelen naar links ineens zowat de hele buik kammen of scheren zonder dat de kat al spartelend op haar rug ligt.
 5. Bewegen met de kat mee
  Tijdens de trimbeurt beweegt de trimmer met de kat mee. Daar waar er bij de hond een vaste routine is tijdens een trimbeurt, is dit bij een kat niet haalbaar. Wanneer je behandelt volgens wat de kat aangeeft zal de trimmer verbazend veel kunnen en mogen doen. Katten rollen ineens spontaan op hun rug waardoor hun liezen of oksels netjes uit te kammen zijn, terwijl ze dit echt niet zomaar gaan doen 'op bevel'.
 6. Signalen lezen
  De signalen van de kat worden nauwlettend in de gaten gehouden. Een beetje stress is normaal, het is dan ook niet niks om ineens uit je huis, in een reismandje, in de auto, in een vreemde trimsalon met een onbekende trimmer samen te zijn. Maar het idee is wel dat de stress dient af te nemen, in plaats van omgekeerd. In gevallen van veel stress; denk hierbij aan agressief worden, hijgen (echt abnormaal voor een kat, zelfs bij hitte), zelfs plassen op tafel; is een pauze, of stoppen en een andere keer hernemen, een echte must. Gelukkig is vaak een korte pauze, al dan niet met een rondje door het salon lopen, voldoende voor de kat.
 7. Rondje lopen
  Wordt de stress op de trimtafel te hoog dan krijg je kat een time-out: een pauze! Bijvoorbeeld door haar een rondje te laten lopen in de trimsalon. Op deze manier heeft ze even tijd om tot rust te komen.
 8. Eigen baas erbij
  Jijzelf mag erbij blijven bij de trimbeurt. De baas is immers het enige bekende wat er nog overblijft voor de kat.
 9. Schone materialen en kleding
  De trimmer wisselt na iedere gast van trimjasje en trimgereedschap zodat ook deze niet ‘eng’ ruiken naar vreemde katten en daarbij is het ook wel zo hygiënisch.
 10. Exclusief voor deze kat, no dogs allowd
  Een katvriendelijke trimmer zal slechts één kat toelaten in de behandelruimte. Dus geen meerere katten op één plek, en zeker geen honden in die ruimte. Bovendien krijgt die ene kat alle aandacht en tijd: de trimmer vermijd alle mogelijke tijdsdruk.

-------

Benieuwd naar de andere blogs uit deze blogreeks voor Wellopet? Je vindt ze hier:  

"5 soorten katten die graag hulp hebben bij het verzorgen van de vacht"

"Jouw kat borstelen of niet borstelen? Dat is de vraag..."

"Bestaat de ideale kam?"

"Katvriendelijk trimmen werkt ook met katten die een hekel hebben aan kammen"

Bekijk hier het webinar welke ik gaf na afloop van deze blogreeks.