Blog

apr 11, 2021 |
Kattengedrag, Gastblog,  |
Wendy

Gastblog door Karin Evers van Kat & Gedrag adviespraktijk 

Ook vandaag de dag zijn er nog mensen die van mening zijn dat dieren, dus ook katten, geen gevoelens hebben. Dus hoe zouden katten kunnen rouwen?

Vraag het een katteneigenaar en die is er van overtuigd dat zijn/haar kat wel degelijk gevoelens en emoties heeft. En dus kunnen katten: jaloers zijn, verdrietig, boos, angstig etc. En rouwen!

Maar wij mensen zijn ook geneigd om dieren menselijke eigenschappen toe te dichten, met een mooi woord genoemd: antropomorfisme.

Als je een HBO opleiding doet op het gebied van (probleem)kattengedrag, dan heb je niet zoveel aan persoonlijke anekdotes, en zeker niet aan antropomorfisme, dan wil je bewijzen hebben. Je doet er onderzoek naar. Hoe dat ging? Lees snel verder….

okt 25, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy

Vorige maand nam ik deel aan de Happy Cats Bootcamp van kattengedragstherapeute Anneleen Bru. In deze bootcamp die niets met sporten maar alles met katten te maken heeft ga Anneleen de deelnemers een spoedcursus kattengedrag. Gedurende 1 maand kwamen er iedere werkdag video’s online waarin ze ons stap voor stap leerde hoe wij onze katten, of in mijn geval kattenklanten nog happier kunnen maken.

Ondanks dat ik als professional al het een en ander weet over kattengedrag heb ik nog veel opgestoken van deze laagdrempelige cursus die voor ieder kattenmens een echte aanrader is. Gelukkig geeft ze hem iedere maand opnieuw ;-) In dit blog wil ik jullie meenemen in mijn grootste leerpunt van de bootcamp.

mei 24, 2020 |
Gezondheid, Kattengedrag,  |
Wendy

Tijdens Corona is alles anders. De maatregelen die Corona en de intelligente lockdown met zich meebrengen zorgen dat ons hele leven op zijn kop ligt. We werken vanuit thuis in plaats van op de zaak, weg structuur, regelmaat, contact met collega’s en rust voor je kat. Want ja ook voor je kat ziet alles er anders uit dan normaal. En dat is niet niks voor een gewoontedier die van nature graag op zichzelf is. 

mrt 1, 2020 |
Vachtverzorging voor katten, Kattengedrag,  |
wendy

Op een stage die ik liep om mijn vakbekwaamheidsdiploma  ‘Hondentoiletteren’  bij het HKI (HuisdierKennisInstituut) te kunnen behalen kwam ik in aanraking met het trimmen van katten. Dit vond ik zo leuk dat ik me 2010 inschreef voor de specialisatieworkshop ‘Kattentrimmen zonder narcose’ bij de Martin Gaus Academie. Dat ik katten wilde gaan trimmen was wel duidelijk, en wat mooi zou het zijn als dit ook nog eens kon zonder al die schadelijke narcose middelen, waar iedereen het altijd over heeft, in het lichaam van de kat. Vol goede moed ging ik na het behalen van de cursus aan de slag in mijn eigen professionele trimsalon: Kattentrimsalon Pet’s Choice.  

dec 8, 2019 |
Kattengedrag, Diverse,  |
Wendy

‘Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels.’

kopte dagblad de Trouw vorige week. Dit was het eerste bericht van vele wat vorige week de gemoederen hoog deed oplopen nadat 2 Tilburgse wetenschappers claimden. Naar hun schatting stierven jaarlijks 140 miljoen vogels door jagende katten. Hiermee worden de regels van de Europese natuurbescherming overtreden. Volgens de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is Nederland verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen, en mogelijke bedreigingen te beperken.“Een kat toezicht loos laten rondlopen is feitelijk al verboden”,zeggen de heren. 

sep 29, 2019 |
Kattenhotel, Gezondheid, Vachtverzorging voor katten, Katvriendelijke inrichting, Kattengedrag, Gastblog, Boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!',  |
Wendy

Gastblog door Ada van der Molen van Kattenadvies & Verzorging

Top 8 cadeautjes waar je kat van gaat spinnen!

Je wilt natuurlijk het beste voor je kat. Niet alleen met dierendag maar het hele jaar. Toch is dierendag een mooie aanleiding om te zien wat je structureel kan doen om het welzijn van je kat te verbeteren.

jul 21, 2019 |
Kattenhotel, Kattengedrag,  |
Wendy

Dit blog is geschreven met ‘De checklist voor een gelukkige kat’ die Anneleen Bru van Felinova ter ere van haar Catfluencer challenge uitbracht. Bekijk de originele checklist hier.

Jij op vakantie je kat toch ook? Het klinkt zo mooi maar toch kun je een vakantie van jezelf echt niet vergelijken met de vakantie van je kat. Daar waar wij kiezen voor onze vakantie en er al maanden naar uitkijken is het voor je kat ineens zover. De koffers worden gepakt, de stress neemt toe. Het reismandje komt tevoorschijn, hop erin en op reis. Ritje in de auto, vreemde locatie, vreemde mensen en met een beetje pech ook nog vreemde geuren en katten. Gelukkig kunnen we het met wat trucs toch een fijne vakantie creëren voor onze katten. In dit blog neem ik je mee in onze reis naar een zo katvriendelijk mogelijk kattenhotel.

 

jan 20, 2019 |
Kattengedrag, Thuis bij Cats Only...,  |
Wendy

We gaan verder op avontuur in Namibië waar we vorige week al een start mee maakten. Maar deze keer niet meer in Etosha maar in Okonjima, waar in 1992 Africat is opgericht. Ze zitten op een terrein van maar liefst 22.000 hectare groot (maar liefst 22.000 keer het terrein wat wij hebben dus). Op dit terrein wonen grote carnivoren die opgevangen worden om ze voor het uitsterven te behoeden. Daar waar wij er alles aan doen om een jachtluipaard te spotten hebben de boeren in Namibië ervoor gezorgd dat dat er tussen 1982 en 1992 maar liefst 7000 luipaarden sneuvelden. Waardoor er nog maar zo’n 2500 in leven zijn.

Heb je het blog van vorige week gemist? Je vindt het hier. 

okt 21, 2018 |
Vachtverzorging voor katten, Kattengedrag,  |
Wendy
Een paar weken geleden had ik een leuke HTK op tafel, genaamd Sam. Sam was een erg stressgevoelig katje die nooit echt de makkelijkste was geweest wat betreft vachtverzorging. Deze zomer ging het echter bergafwaarts met hem nadat hij tijdens de vakantie van zijn baasjes een blaasontsteking had gekregen. Na het oplossen van de blaasontsteking mochten zijn baasjes hem weer borstelen maar lukte het hen helaas niet meer om de inmiddels vervilte plekken op zijn achterhand weg te halen. En dat is het punt waarop ik verscheen in het verhaal.
sep 30, 2018 |
Kattenhotel, Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy
Heerlijk op vakantie! Dat is tenminste wat wij denken wanneer wij onze koffers inpakken. Onze katten denken daar helaas, vrijwel allemaal, anders over. Katten zijn echte gewoontedieren die graag 24/7 365 dagen per jaar precies hetzelfde doen. En dat dat voor ons een uitdaging is om te regelen voor onze control freaks bleek wel uit het blog: '10 tips om het arme leven van jouw kat te verrijken!’. En als dit thuis al een uitdaging is dan is het dit op zijn vakantieadres des te meer. Gelukkig zijn er een hele hoop trucs om ook op vakantie een fijne plek te creëren voor je control freak. In dit blog laat ik je zien welke trucjes ik hiervoor uit de kast getrokken heb.
sep 23, 2018 |
Cursus en bijscholing, Kattengedrag,  |
Wendy

Blog naar aanleiding Edupet Kattensymposium op 8-9-2018 in Veenendaal

Stress is aan de orde van de dag. In onze drukke samenleving heeft iedereen op zijn tijd last van stress en vliegen de burn outs je om de oren. Maar niet alleen onder ons mensen is er stress, nee allesbehalve. Ook onze katten, die echte control freaks zijn, hebben er last van. ‘Waar kan een kat nu stress van hebben?’ hoor ik je denken. Zij doen immers de hele dag waar ze zin in hebben. Maar is dat wel zo? Marsha Reijgwart vertelde erover in haar lezing: ‘Stressreductie de wetenschappelijke inzichten’ tijdens het Multidisciplinair kattensymposium van Edupet. Waar ik begin deze maand bij aanwezig was.

jun 6, 2018 |
Kattengedrag, Gastblog,  |
Wendy

Gastblog door Marieke van de Weijer van Kattenherplaatsing.nl 

Katten zijn stressgevoelige dieren. Katten houden niet van verandering. Verhuizen vinden ze niet leuk, naar de dierenarts is bepaald geen uitje en een verblijf in een kattenpension beschouwen zij ook niet als vakantie. Katjes zijn het liefst gewoon lekker thuis, waar de baasjes zorgen voor de normale, dagelijkse routine. De baasjes willen er wel eens tussenuit! Lekker een paar weken vakantie na een jaar hard werken. Kattenherplaatsing.nl vindt een katvriendelijk kattenpension, waar de katten hun “hotelkamer” niet hoeven delen met vreemde katten, een heel goede oplossing in zo’n geval. De kat zal de reis niet leuk vinden en het verblijf zal in het begin eng zijn. Is er iets te doen aan kortdurende stress?

jun 6, 2018 |
Kattengedrag, Diverse,  |
Wendy