Blog


BACK
mei 17, 2020 |
Wendy

Maak kennis met de eigenaresse van CATS ONLY in GEMERT

Interview met Wendy Govers - van Thiel door Arrianne Liefrink van Voer voor katten. Gepubliceerd in online magazine de Carnivoor 

Wie?  Wendy Govers –van Thiel
Bedrijf?  Cats Only Kattenhotel & Katsalon
Waar?  Broekkantseweg 15 in Gemert
Je eerste huisdier?  Hond Astor (zie foto klik hier voor het originele artikel)
Een hond of een kat?  Hond
Wat is je lievelingskat?  Jenny (Die ook op de kaft van m’n boek staat)

Wat is Cats Only?

Ik was één van de eerste katten­trimsters in Nederland. Precies tien jaar geleden begon ik met een ambulante trimsalon die Pet’s Choice heette. Er waren toen nog nauwelijks mensen die katten trimden en men geloofde niet dat het een vak was. Zelfs de Kamer van Koophandel vroeg verbaasd: ‘Wat ga jij doen?’ Het trimmen van katten be­stond gewoon nog niet.

Met mijn trimtafel en een tas vol spullen ging ik naar de mensen toe. Ik heb in die tijd echt overal staan trim­men, in de woonkamer, de badkamer, de schuur, noem maar op. Ik had in het eerste jaar maar 20 klanten, maar mensen bleken het fijn te vinden als je hun katten aan huis kwam trimmen.

Na vier jaar bouwden we een trimsalon aan huis. We verhuisden waardoor ik mijn baan op moest zeggen en ik meer moest gaan verdienen met het trimmen van de katten. Het liep al wel goed, maar ik had nog geen fulltime salaris.

Met de naam Pet’s Choice kon ik ook honden trimmen, maar ik wilde niet dat er op dezelfde dag zowel honden als katten in de trimsalon kwamen. Alleen lukte het bijna niet om het zo te plan­nen dat de honden en katten geschei­den bleven. Daar kwam ook nog bij dat het tarief voor het trimmen van honden en katten totaal verschillend is. Er kwamen dus maar weinig honden naar de salon voor een trimbeurt en uitein­delijk is het dan toch bij het trimmen van katten gebleven.

De opening van het kattenhotel was een mooie reden om het hotel en de nieuwe trimsalon een nieuwe naam te geven. Ik koos de voor de hand liggende naam Cats Only en stopte met alle andere dieren. Dus geen honden en ook geen verdwaald konijn meer dat ik af en toe nog trimde. Alleen katten!

Ik was wel erg verbaasd dat nog nie­mand die naam gebruikte. Zelfs bij de Kamer van Koophandel begrepen ze niet dat deze naam nog niet was ge­registreerd.

Ik heb er vervolgens Kattenhotel en Katsalon achter gezet omdat het han­diger is. Het zegt veel meer als mensen het hebben over het Cats Only Katten­hotel of de Cats Only trimsalon. Maar officieel is het dus Cats Only.

Waarom ben je gaan trimmen?

Ik ben mijn trimdiploma voor honden gaan halen omdat ik bij een dieren­pension werkte en ik meer uren kon gaan werken als ik ook kon trimmen. En omdat de banen in de dieren branche niet voor het oprapen lagen was de keuze makkelijk. Ik was nog nooit in een trimsalon geweest en wist er dus niets van. Maar omdat mijn baas het van me vroeg ben ik met trimmen gestart. En zo kwam ik terecht bij iemand die naast honden ook katten trimde en dacht ik gelijk: dat is leuk, dat ga ik ook doen! Ik ben wel van de uitdagingen.

Het feit dat niemand dat nog deed was voor mij een reden om het te gaan doen. Ik ben dus gewoon katten gaan helpen. Weliswaar zwaar kat onvrien­delijk, maar dat wist ik toen nog niet. Ik deed wat ik voor de honden had geleerd, ik trimde de kat omdat het moest. Die katten zaten in de klit en moesten geholpen worden. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik katten help die hulp nodig hebben.

Waarom ben je naast het trimmen ook een hotel begonnen?

Trimmen is best wel pittig. Je moet niet alleen hard aan de weg timmeren om fulltime te kunnen trimmen, maar het is ook zwaar werk. Daarnaast heb ik altijd een pension willen hebben. We hadden genoeg ruimte en de gemeente vond het goed. Dus we zijn gaan bouwen.

In eerste instantie was het idee om een hondenpension te beginnen. Ik had zelf immers al 13 jaar in honden pensions gewerkt. Maar omdat ik zo in de katten­wereld was gerold sloeg het nergens meer op als ik een hondenpension zou beginnen. Dus werd het een katten­hotel.

Ik dacht een mooie kruisbestuiving te hebben tussen de salon en het hotel. Ik had al veel klanten die kwamen voor een trimbeurt en dacht dat die katten ook allemaal in het hotel konden ver­blijven. Maar dat was niet zo. De kat was de gemene deler, maar daar bleef het bij. De salon klanten waren niet de hotel gasten. Ik moest dus nieuwe klanten gaan zoeken en dat is prima gelukt.

Hoe ziet het hotel eruit?

Bij de pensions waar ik heb gewerkt waren altijd honden én katten. En de kat was altijd het ondergeschoven kindje. Ze werden met twintig in een kamer gezet. Maar hoe meer je van katten weet, hoe meer je ziet dat dit voor katten niet werkt. De meeste katten zitten verstopt in een hoekje, terwijl er dan gezegd wordt dat ze het zo goed doen. Maar een kat die zich twee weken in de kattenbak verstopt kan volgens mij gewoon niet. Katten zijn niet sociaal en willen niet bij elkaar zitten, ook niet met hekjes ertussen.

Ik wist dus hoe het niet moest, maar had nog geen idee hoe het wel moest. Dus ik ben cursussen gaan volgen en met deskundigen gaan praten om te kijken hoe het er in theorie uit zou moeten gaan zien. Het bestond in Nederland nog niet, maar in Engeland waren al wel pensions die op een katvriendelijke manier te werk gingen.   

Ik heb er dus voor gekozen om alle kat­ten een eigen kamer met buitenverblijf te geven. Daarnaast brengen de eige­naren het voer en de eigen spullen van de kat mee. De kamers zijn ingericht met een kattenbak en plankjes aan de muur. Op die manier is het makkelijk schoon te maken. De rest van de tijde­lijke inrichting verzorgen de eigenaren.

Mijn klanten kiezen heel bewust voor dit hotel. Als je het belangrijk vindt dat je kat niet bij andere katten zit of bij blaffende honden en je wilt dat hij zijn eigen voer eet en zijn eigen spullen mee mag nemen kom je automatisch bij mij terecht en niet bij het pension hier in het dorp.

Ook oude en zieke katten met medi­cijnen zijn hier geen probleem. In een groep is dat lastig, maar hier kunnen katten allemaal gewoon hun eigen dieet eten, maar ook blikvoer of zelfs vers vlees zijn geen probleem. Alles is persoonlijk. Ik kan zo ook veel beter contro­leren of een kat ziek is of niet heeft gegeten. En ook wat er in de kattenbak gebeurt is duidelijk. Ik weet precies wie er diarree heeft of de bak al een hele dag niet heeft gebruikt. Ik vind dat belangrijk, maar klanten moeten eerst ergens anders iets vervelends hebben meegemaakt voordat ze dat snappen.

Terug naar de trimsalon …

Waarom is het zo belangrijk dat katten getrimd worden?

Met honden ga je voor de mooi naar de trimsalon, maar een kat doe je daar geen plezier mee. Katten help je echt om het welzijn te verbeteren. En waar ik nog steeds de meeste aandacht aan besteed in de trimsalon is het geven van advies aan de eigenaren.

Ik wil er voor zorgen dat ze de katten eerder brengen zodat ze niet zo erg in de klit komen te zitten en niet al pijn hebben voordat ze bij mij komen. Ik kan de katten gewoon vriendelijker helpen als het niet zo erg is. En ik kan de mensen vertellen wat ze zelf moeten doen zodat ze niet zo vaak hoeven te komen. Wat ik nu doe is echt een verbetering van het welzijn.

Waarom trim je nu anders als toen je begon?

Tien jaar leerde ik dat je er vooral voor moest zorgen dat je de kat de baas was. Maar als er iets is dat niet werkt bij een kat is het om hem niet de baas te laten zijn. Ik had het eerste jaar maar twintig katten getrimd, maar ik was er al wel achter dat die methode niet werkte. Ik zat zo onder de krab- en bijtwonden dat mijn zus zich al zorgen begon te maken. Ik bedacht me toen dat ik het of anders moest gaan doen of dat ik ermee moest stoppen.

Ik heb toen bij de Tinley Academie een module gedragstherapie gedaan. Daar­na begonnen de kwartjes te vallen en ik ontdekte dat het ook anders kon, zonder te vechten met de kat. Nog een jaar later, ik zat toen zelf in de lappen­mand met mijn schouder, kon ik niet trimmen en ben ik een bijscholing gaan doen bij het Huisdier Kennis Instituut. Daar leerde ik niet alleen het vacht­vriendelijke trimmen maar ook het kat­vriendelijk werken.

Er werd gebruik gemaakt van de los-vast methode waarmee je katten zelf de controle kan geven. En ik leerde hoe je door een eigen kleedje van thuis mee te laten nemen de kat meer op zijn gemak kon zijn. Doordat ik zag dat deze kleine veranderingen, die ik toen heel groot vond, werkte heb ik in 2012 mijn hele manier van trimmen omgegooid.

Bij mij hoeven katten nu bijvoorbeeld door niet meer te plukken of te ont­wollen nog maar 1 á 2 keer per jaar naar de trimsalon te komen, terwijl dat met de oude methode 3 tot 4 keer per jaar was.

Ik heb toen ook de vierdaagse opleiding bij het HKI mee opgezet. Er was nog geen katten trimopleiding. De katten­work­shop van Martin Gaus was wel uit­ge­­breid tot een trimopleiding, maar daar stond ik helemaal niet achter.

Wat is een grote misvatting als het om trimmen gaat?

Mensen denken dat het ontklitten, het uitkammen van de klitten, van katten beter is dan scheren. Ontklitten werkt wel, maar je trekt haren uit haarzakjes waardoor de natuurlijke cyclus van de haren om zeep geholpen wordt en je niet alleen de kat onnodig pijn doet, maar ook een slechtere vacht krijgt.

Ook het constant blijven kammen ver­pest die haarcyclus waardoor ze uitein­delijk blijven verharen. Zo veroorzaak je een vachtprobleem terwijl je eigenlijk de kat wilde helpen door hem te kam­men. Ik zie dus heel vaak dat juist de mensen die het beste willen voor hun kat, die de beste bedoelingen hebben, precies het verkeerde doen. De kat kan het namelijk heel goed zelf.

En een kleine klit kan je er nog wel uithalen, maar als een kleine klit een grote wordt is scheren de oplossing. Het is veel minder pijnlijk waardoor de kat het ‘leuk’ blijft vinden. Zo leert de kat dat je hem geen pijn doet en houd je de relatie met de kat goed. En ja, het ziet er niet uit, maar dan wacht je ge­woon met foto’s maken tot de vacht weer is aangegroeid.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik wil niet per se groter, want dan heb ik personeel nodig en ik weet niet of ik daar beter van wordt. Maar ik fantaseer er wel over om het concept te gaan franchisen. Het is een goed concept en er zijn mensen die wel een pension willen, maar de stap niet alleen durven zetten of de marketing erachter niet zien zitten. En dat is iets wat ik prima kan, dus eigenlijk is franchisen een mooie optie. Ik vraag me alleen af of ik een goeie leidinggevende ben. Dus al die mensen onder me, ik weet het nog niet. Ik moet nog in dat idee groeien.

Als je één advies zou mogen geven wat adviseer je dan?

Mijn advies is om vanuit de kat te denken. Kijk niet naar wat jij leuk en mooi vindt. Kijk niet naar hoe de kat eruit ziet, maar vraag je af hoe jouw kat daarin staat. Dat geldt zowel voor de trimsalon als voor het hotel. Heeft je kat het echt leuk op zijn vakantie adres of in een trimsalon?

Wil jij het complete artikel met bijbehorende foto's zien? Download dan met een klik op de boekcovers het gratis online magazine.