Blog


BACK
sep 5, 2021 |
Wendy

Cats Only Blog: Zo ziet een katvriendelijk kattenhotel eruit.

Als je met dieren gaat werken wil je er natuurlijk alles aan doen om het je gasten zoveel mogelijk naar de zin te gaan. Daarom verdiep ik mij al jaren in de kat en bekijk ik hoe ik vanuit dat mooie dier het beste mijn bedrijf kan runnen. Eerlijk is eerlijk lastig is dat wel, want katten zijn nu eenmaal geen simpele dieren. Maar leuk des te meer. 

In dit blog laat ik je zien hoe wij ons hotel zo katvriendelijk mogelijk hebben ingericht en ingedeeld. 

 • Privé kamers voor alle gasten - Met de opzet van ons hotel is bij alles gedacht aan de kat. Zo hebben we privé kamers per kattengezin. Dit omdat katten van nature geen sociale dieren zijn. Zo hoeven zij op vakantie ook niet te wennen aan vreemde katten om hen heen. 
 • Ruime kamers – Een huis namaken kunnen we natuurlijk niet maar met onze ruime kamers komen we een heel eind. De tuinkamers beneden zijn 4m2 (met daaraan nog een tuin van 4 – 10 m2) en de zolderkamers boven zijn maar liefst 8m2. Op deze manier is er altijd voldoende ruimte voor je kat om de benen te strekken maar ook om alle bronnen goed uit elkaar te kunnen zetten. Bronnen zoals eten, drinken en de kattenbak moeten uit katvriendelijk oogpunt ver uit elkaar staan, bij voorkeur 1,5 a 2 meter. Met deze ruimte gaat dit zeker lukken. De kattenbak kan in de verberger, de drinkbak aan de andere kat van de kamer en de voerbak op hoogte, mooi verspreid. 
 • N+1 – Hierboven hadden we het al over bronnen. Katten hebben nood aan diverse bronnen zoals voer, water, kattenbakken maar ook schuilplekken, uitkijkposten, krabpalen etc. Deze bronnen moeten voldoende aanwezig zijn, en wat voldoende is wordt duidelijk uit de N+1 regel. N zijn het aantal katten + 1. Dus bij 2 katten heb je 3 voerbakjes, 3 waterbakjes, 3 kattenbakken etc nodig. In deze ruime kamers kunnen we hier prima mee uit de voeten. 
 • Geen zicht op andere gasten - Ondanks dat het logisch lijkt om de wanden van de kamers van gaas te maken zodat je meer licht en ventilatie hebt in je gebouw hebben we dit toch niet gedaan. Alle wanden tussen de kamers en ook de voorwand zijn dicht zodat katten geen zicht hebben op de andere gasten en ook niet onrustig worden van bezoekers. Zelfs de deuren zijn van dicht materiaal, wat zorgt voor meer rust. Enkel een klein raampje verbindt de kamer met de gang, zodat er wel toezicht gehouden kan worden. Wel fijn om regelmatig een blik binnen te werpen om te zien hoe mijn gasten zich vermaken.
 • Leven op hoogte - Katten bevinden zich graag op hoogte. Daarom zijn onze kamers ingericht met plankjes zodat de gasten lekker de hoogte in kunnen. Hier kunnen ze liggen luieren en zich terugtrekken in verstopplekjes. Die laatste is erg belangrijk, want in stress is verstoppen een erg belangrijke manier om stress te verlagen. Katten kunnen in deze verstophuisjes lekker de kat uit de boom kijken.
 • Klimmen en klauteren - Daarna kunnen ze de plankjes gebruiken om lekker te klimmen en kunnen zelfs helemaal rond de kamer een parcours afleggen. Zodat ze nooit in het nauw gedreven wordt als de andere kat (uit hetzelfde huishouden) dezelfde weg af wil leggen.
 • Geen geuroverdracht - Deze plankjes zijn zo gemaakt dat zij goed schoon te houden. Dit is niet alleen erg belangrijk om ziekteoverdracht te voorkomen maar ook om geuroverdracht te voorkomen. Alleen al de geur van de vorige gast kan voor stress zorgen. Goed poetsen zorgt dus voor meer rust.
 • Een fijne wc – Ook aan katvriendelijk toiletbezoek is gedacht. Een kat gaat graag op een ruime kattenbak, zonder deksel. Onze XL kattenbakken staan deels verstopt in een speciaal daarvoor gemaakte verberger. De verberger is hoog genoeg zodat je kat zich niet opgesloten voelt. Is dat toch het geval dan kan het deurtje eruit gehaald worden voor meer openheid. En natuurlijk is er altijd ook nog een mogelijkheid om de open bak gewoon in de kamer te zetten.

  De verberger doet dan alsnog dienst om ervoor te zorgen dat de katten de hoogte in kunnen de plankjes op. Met een kleedje van thuis erin is het een mooie verstopplek voor katjes die niet zo van klimmen houden.

  En zit er een opbergvak in waarin plek is voor het voer van de kat en speelgoed waarmee zij niet zonder toezicht mag spelen. Zo blijven alle spullen bij je kat, raken ze niet verwart met die van andere gasten en kan je kat er toch niet bij. 
 • Krabben – Krabben is een erg belangrijke voor de kat. Krabben zorgt er niet alleen voor dat katten hun territorium af kunnen zetten maar ook als stressontlading. In de kamers hebben wij gezorgd voor 2 krabpunten bij de deuren, dit omdat de deuren juist de plekken zijn waar katten hun territorium af willen zetten. Zowel aan een horizontale als aan een verticale krabplek is gedacht, voor ieder wat wils.
 • Drinken – Katten zijn van nature slechte drinkers. Ze hebben simpelweg geen drinkprikkel en moeten eraan herinnerd worden dat ze moeten drinken. Daarom zetten we drinkbakken ‘in de loop’ op plekken waar ze vaak langskomen, zodat ze eraan denken om te drinken.

  Om het drinken nog fijner te maken zorgen we voor extra grote drinkbakken waarbij de snorharen de rand niet raken. Katten vinden dit niet fijn wat er weer voor zorgt dat ze minder gaan drinken.

  Drinkt je kat liever uit een fontein? Die mag gewoon mee. In alle kamers is gezorgd voor stopcontacten zodat ook fonteinen meekunnen. Wel zo herkenbaar.
 • Senioren - Ook aan de senioren is gedacht. In 2 van onze tuinkamers hebben we de klimplankjes dichter bij elkaar geplaatst. Zo kunnen ook de oude vandage klimmen en klauteren. De kattenbakken van de oudjes zijn wat lager van instap wel zo fijn als je een wat pijnlijk lijf hebt. En in het hele hotel hebben we vloerverwarming (en paneelverwarming op zolder) zodat het altijd behaaglijk warm is.
 • Herkenbaarheid van thuis – Onze kamers worden ‘leeg’ opgeleverd. De benodigde bronnen zoals hierboven zijn aanwezig maar aankleding in de vorm van mandjes, kleedjes, etc mag van thuis meegebracht worden. Op deze manier neem je gelijk vertrouwde geurtjes mee van thuis waardoor je kat zich sneller op zijn gemak voelt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is al mee op vakantie gegaan, knuffelbeesten, stoelen, deurmatten, speelkussens van de kinderen en enorme krabtorens. Als het in de kamer past mag het mee zeg ik altijd ;-)
 • Kieskeurige eters – Omdat katten kieskeurige eters zijn mogen alle katten hun eigen voer en snacks meenemen. Zo bestaat er geen twijfel als je kat niet eet of dit komt omdat hij het voer niet lust of door de stress. Daarbij wel zo fijn voor de darmen, die dan niet ineens een overgang hoeven te maken naar ander voer.
 • Kattenluik – Omdat katten houden van keuze geven wij onze tuinkamer gasten 24/7 de keuze om naar buiten te gaan. Door middel van een XL kattenluik kunnen zij zelf kiezen wanneer ze naar buiten gaan. Snapt je kat het luik echt niet? Dan gaat de deur op de haak, waardoor ze veilig langs de deur af kunnen lopen.
 • Het buitenleven – Door de luiken kunnen de katten in een eigen kattentuin, want ook deze hoeven ze niet te delen met andere gasten. Deze tuinen zijn 4 – 10m2 groot, hebben ook dichte wanden zodat er niet kan worden gegluurd naar de buren. Wel hebben ze een gazen voorwand zodat er wel naar buiten gegluurd kan worden. Daar waar ons animatieteam (lees onze kippen, schapen, paarden, vele vogels en wat al niet meer) rondscharrelt om onze gasten te vermaken. Het dak is deels overdekt zodat onze gasten ook in nat Nederlands weer buiten kunnen zitten. Maar ook deels van gaas zodat ze echt het buitenleven meekrijgen.

  Verder vind je hier ook alle bronnen in de vorm van krabmogelijkheid, kattenbak, voerbak, drinkbak en heel veel plankjes om lekker op hoogte te luieren in het zonnetje en de omgeving te verkennen. 

Benieuwd hoe ons hotel er in beeld uitziet? Doe dan de virtuele tour en ik neem je vanuit je luie stoel mee op rondleiding.