Blog


BACK
jun 4, 2020 |
Wendy

Borstelen en badderen, jong geleerd is oud gedaan

Artikel door Wendy Govers - van Thiel voor Majesteit Magazine editie 2020 

Wat is het geheim achter de foto’s op internet, van katten die genieten van een borstelbeurt, of kalm in bad gaan? Kattentrimster Wendy Govers-van Thiel geeft tips hoe je dit een kitten leert.

Hoe doen ze dat toch?

De liefste foto’s zie je voorbijkomen op internet, van katjes die met hun baasje heerlijk genieten tijdens een borstelbeurt. Kwijlend kijk je naar deze foto’s en heimelijk vraag je je af waarom het borstelbeurtje met jouw kat er zo anders aan toe gaat. En nee, je bent echt niet de enige. Als kattentrimmer heb ik immers niet voor niets zoveel werk. Maar hoe mooi zou het zijn als ik werkloos thuis zat en alle katjes zelf, of eventueel met hulp van hun personeel, hun vachtje bij zouden kunnen houden.

Jong geleerd is oud gedaan

Een van de hoofdredenen voor een gevecht tijdens het borstelen is een slechte socialisatie. In veel gevallen leren kittens niet wat een borstel is, en al helemaal niet dat een kam juist iets fijns is in plaats van iets heel vervelends. Waarom zou je ook, want het is toch helemaal niet nodig om een piepklein  kitten met dat ultradunne kittenvachtje te borstelen? Gelijk heb je, nodig is het niet maar jong geleerd is oud gedaan.

Omgaan met mensendingen

Een kitten komt net als een baby bleu op de wereld en leert van zijn moeder de sociale regels, vachtverzorging en alles wat een kat moet weten om zichzelf te verzorgen.

Maar de moederpoes kan haar kittens niet alles leren. Zij kan haar kittens bijvoorbeeld niet uitleggen hoe het bestaan zal zijn dat hij later bij ons mensen gaat krijgen wanneer hij het nest verlaat en wij hem een gouden mandje aanbieden. Naast alle kat-eigen dingen dient het kitten al zo vroeg mogelijk kennis te maken met alles wat hij in zijn latere leven tegen gaat komen. Denk hierbij aan andere katten, andere dieren, het geluid van de stofzuiger en televisie, bezoek. Maar ook het leren omgaan met bepaalde handelingen zoals pillen geven, ontvlooien en het verzorgen van de nageltjes en vacht moet in die periode aan de orde komen.

Borstelles voor kittens

Het is het beste wanneer het kitten met dit alles kennismaakt in de eerste socialisatieperiode, die tot de acht weken loopt. De fokker zal dit het kitten moeten leren. Deze tijd gaat snel voorbij, kleine kittens zijn zo groot. Gebruik deze periode om het kittens spelenderwijs kennis te laten maken met diverse borstels en kammen. Haal de kam een keer over het lijfje, leg het kitten een keer op zijn rug, zorg dat je hem met je handen overal mag aanraken. Vergeet bij dit laatste vooral de lastigste plekjes niet. Denk hierbij aan de oksels, liezen en de broek vooral aan de achterkant, of bij de poep zoals de Belgen het zo mooi zeggen. Hier hebben katten vaak een hekel aan, sla deze dus zeker niet over.

Oefenen tijdens het drinken of eten

Het oefenen van deze handelingen gaat extra goed wanneer het kleintje ligt te drinken bij moederpoes. Drinken geeft natuurlijk een gelukzalig gevoel, en als je dit geluksgevoel kunt koppelen aan de vachtverzorging ben je ineens klaar.

Bij oudere kittens is het eetmoment een mooi moment om dit te oefenen. Wanneer de kleintjes zich verzamelen rond het eetbakje kun jij zo nu en dan een haaltje met de kam over hun rugjes doen. Kam het broekje een keer door en voel met je handen eens op het buikje terwijl de kinders genieten van hun eten.

Badderen soms nodig

Ja, je leest het goed. Ook al ben ik als kattentrimmer van mening dat katten prima zelf kunnen zorgen voor een schone vacht - zij wassen zich immers zeker drie uur per dag - kan wassen toch nodig zijn. Sommige rassen kunnen dit door hun lichaamsbouw namelijk niet of niet helemaal zelf.

Denk hierbij aan de Pers met zijn korte snuitje, nekje en overvloedige vacht, en de Brits Langhaar die een volle vacht en een chubby bouw heeft. Zeker wanneer de kat een beetje overgewicht heeft, lukt het wassen op de moeilijke plekken niet meer.

Ook de normale huis-, tuin- en keukenkat met overgewicht kan zichzelf niet goed wassen. Maar liefst 52% van alle Nederlandse huiskatten is te dik! Dit overgewicht zorgt naast vachtproblemen ook voor diverse gezondheidsproblemen. Niks gezellige dikkerd dus… 

Tot slot hebben we ook nog de groep senioren. Door diverse pijntjes, die hand in hand gaan met de hogere leeftijd, laten die het wassen soms ook voor wat het is.

Handig om kittens aan te leren

Wassen is dus als het goed is overbodig maar het kan soms wel erg handig zijn als je je kat kunt wassen als dat nodig is. Dus waarom zou je niet investeren in het aanleren op jonge leeftijd? Het allerbeste zou het zijn als mamapoes het wassen ook als een feestje ervaart. In dit geval kan het kleine grut samen met mama in bad, als dat geen garantie voor succes is weet ik het ook niet meer. Houdt mama niet van in bad gaan, houd haar dan zeker uit de buurt bij het eerste badje van het kleintje. 

Wassen in een of meer emmers

Het wassen kan op twee manieren.

Manier 1. Vul een emmer met warm water, dompel het kleintje in de emmer (natuurlijk niet met het hoofdje onder water) en haal haar er weer uit. Genoeg voor een eerste keer denk ik zo. Mocht je het vaker kunnen herhalen in de eerste periode ga dan na het dompelen door met een keertje inzepen en uitspoelen in een drietal emmers met schoon warm water. Let er wel op dat je ten allen tijden moet kunnen stoppen wanneer het kitten het niet meer leuk vindt. Raakt het geduld van het kitten op, zeep hem dan niet meer in. Heb je hem al deels ingezeept, laat de rest dan voor wat het is en spoel direct uit. In bad gaan moet een feestje worden!

Wassen met stromend water

De tweede manier is wassen met stromend water. Zorg ervoor dat je badbodem niet glad is, hierdoor heeft het kitten geen grip. Leg er bijvoorbeeld een douchematje op. Vervolgens zorg je voor een zachte straal water die zo min mogelijk herrie maakt. Gebruik je een doucheslang, schroef dan de kop eraf. De stralen uit de douchekop maken vaak veel herrie en komen hard aan. De ene grote straal die overblijft wanneer je de douchekop eraf haalt maakt stukken minder geluid. Als je de kraan dan ook nog eens maar een beetje openzet heb je een kleine straal die niet zo bedreigend overkomt.

Begin vervolgens aan de achterkant bij het kontje. Wil het kitten weglopen, begrens hem dan maar houdt hem niet vast. Wederom, het moet leuk zijn, dus doe kleine beetjes in één keer. Wat gaat dat gaat, en wat niet dat niet. Sluit het badderen goed af, en doe een volgende keer een stukje meer.

 

Herkansing in tweede socialisatiefase

Mist je kat de basis aan het einde van de inprentingsperiode, dan is er nog een tweede kans. Er is namelijk na de eerste periode tot acht weken nog een tweede socialisatiefase die volgens de boeken tot en met de veertiende of zestiende levensweek duurt. In deze periode is de gemiddelde raskat nog steeds in de cattery bij zijn moeder. Tijd voor de fokker om haast te gaan maken met het leren van voorgaande punten.

Lang genoeg bij moeder laten

Heb jij je kitten inmiddels al thuis, dan moet jij hard aan slag. Vooral ook omdat je katje dan wel erg vroeg bij zijn moeder weg is gehaald. De wettelijke termijn waarop een kitten bij de moeder weg mag is in Nederland zeven weken. Dat is erg kwalijk, aangezien is aangetoond dat het bij de moeder blijven tot twaalf, of beter nog zestien weken, veel leed voorkomt, met name ook met de zelfverzorging. Moederpoes leert de kittens namelijk hoe zij hun eigen vachtjes moeten wassen. Hoe minder tijd zij hiervoor heeft, hoe minder goed het wassen gefinetuned wordt. De kans wordt hierdoor dus groter dat jij bij moet springen bij de vachtverzorging. Dat dit nog meer geldt bij weeskittens die zonder moeder zijn opgegroeid spreekt voor zich. Daarbij komt nog dat kittens zonder moeder, of die niet zo lang bij hun moeder zijn gebleven, meer kans hebben op gedragsproblemen en dus stress. Stress zorgt er op zijn beurt weer voor dat er minder gewassen wordt, wat ervoor zorgt dat er klitten komen etcetera.

Dus hup, aan de slag met bovenstaande punten. Je hebt nog een paar weken. 

Bekijk het originele artikel hier (pagina 1 en 2). 

En hier (pagina 3 ) 

Met dank aan Ragdoll Cattery Mecote, Ragdoll Cattery Lievalis en Brits korthaar en Brits langhaar Cattery Cherished voor hun prachtige foto's. 

Wendy’s boek ‘Klitvrije kat, zo doe je dat!’ is een aanrader voor iedere kattenliefhebber. Hier is het boek afgebeeld met de basisuitrusting die iedere katteneigenaar in huis zou moeten hebben om zijn kat indien nodig te helpen met de vachtverzorging. De borstels zijn verkrijgbaar via de website van Cats Only.

Het boek is verkrijgbaar bij de de webshop