Veelgestelde Vragen

De meest voorkomende vachtproblemen die ik in de kattentrimsalon tegen kom zijn vachten met her en der een klit erin. Maar ook katten met extreme viltplakkaten op het lijf kunnen in de salon zonder narcose geholpen worden. Daarbij help ik regelmatig katten met ernstige verhaarproblemen of ‘slachtoffers van een ongelukje’ (denk hierbij aan een aanvaring met een frietpan, verbus of vliegenplakstrip) zijn welkom. Geen probleem is mij te gek!
Jazeker, graag zelfs. De aanwezigheid van de baas is erg geruststellend voor je kat. En wellicht steek je er nog iets van op.
Bij een basisbehandeling worden de nagels geknipt, worden kleine klitten opgespoord en verwijderd en wordt de rest van de vacht losjes doorgekamd.
Dat ligt eraan wat moeilijk is. Vaak wordt er onder een ‘moeilijke’ kat verstaan dat een kat thuis niet gekamd wil worden en soms zelfs agressief is. Dit is voor mij echter bekend terrein, als een kat immers graag gekamd wordt thuis waarom zou hij dan naar de trimsalon komen? Moeilijk te kammen is dus in de meeste gevallen geen probleem door de nodige ervaring die ik opgebouwd heb. Ik hoor maar al te vaak dat ik magische vingers heb. ‘Moelijke’ katten die moeilijk zijn door angst is een heel ander verhaal. Je kunt je bedenken dat slecht gesocialiseerde katten die thuis meestal weg geaaid kunnen worden eigenlijk niet te trimmen zijn in de salon zonder roesje. Echter ga ik alle gevallen graag de uitdaging aan, aangezien ik bijna dagelijks hoor ‘dat kun jij nooit’ en het me vrijwel altijd lukt weet ik dat een roesje slechts voor een handje vol katten per jaar noodzakelijk is. Hoort jouw kat bij deze selecte groep dan betaal je mij niets, en weten we in ieder geval dat we alles geprobeerd hebben.
Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden om een zo katvriendelijk mogelijke trimbeurt aan te bieden. Zo werken wij altijd 1 op 1 in een schone salon zonder hondengeuren. Voor elke kat gebruiken wij een schoon trimjasje en schoon materiaal zodat ook hieraan geen geuren van andere katten hangen. Bij binnenkomst krijgt je kat zelf de tijd om uit zijn reismandje te komen en indien gewenst de salon te verkennen. Daarna wordt hij op een eigen kleedje op tafel geplaatst, dit omdat dit een stuk vertrouwder ruikt dan de ontsmette trimtafel. Als trimmer sta ik aan de achterkant van je kat terwijl jij hem af kan leiden / vertroetelen aan de voorkant. Dit biedt een stuk van herkenbaarheid voor hem. Na een kennismaking via het uitwisselen van geuren kan het trimmen beginnen. Doordat ik katten niet vasthoud maar enkel begeleid denken zij het voor het zeggen te hebben. Hierdoor heeft hij niet het idee dat hij iets moet en zal hij de trimbeurt in veel gevallen makkelijk toelaten. Wanneer je kat een stukje verplaatst verplaats ik gewoon mee, draait hij op een andere zij dan trim ik die eerst en ga zo maar door. Doordat je kat de controle lijkt te houden blijft de trimbeurt voor iedereen leuk en is er dus ook geen beschermende kleding nodig voor de trimmer en geen roesje, pilletje of wat dan ook voor je kat.