Blog


BACK
apr 29, 2018 |
Wendy

Cats Only Blog: De voorjaarsrui, werk aan de winkel

Een van de grootste oorzaken voor plotselinge klitten is de ruiperiode. De zorgt er in het voorjaar voor dat de dikke, inmiddels versleten, winter wolvacht in zes tot acht weken tijd plaats maakt voor een dunnere zomerjas. Bij menig (half)langhaar betekent dit dat kraag en broek zo goed als helemaal verdwijnen. Grappig om te zien dat je fantastische Noor met zijn weeldige manen en lange broek in de zomer bijna wel een korthaar met en wat fluffyer vachtje lijkt. Maar dat terzijde. Daarentegen is een extreem kortharige kat, zoals de Siamees of Oosterse korthaar door zijn korte beharing al enkele weken eerder klaar met de ruiperiode, maar zal deze daardoor nog 1 keer extra terugkomen in 1 seizoen.

Wat te doen in de voorjaarsrui?

In de voorjaarsrui loost de kat zoals gezegd zijn gehele wintervacht, tenminste wat betreft de onderwol. Waarbij deze ondertussen vervangen wordt door al klaarstaande nieuwe wolharen. Het kan voorkomen dat je kat het niet voor elkaar krijgt om deze ineens uitvallende vacht zelf weg te poetsen. Denk hierbij maar eens aan de enorm volle vachten die onze (half)langharen tegenwoordig hebben, maar ook dikke Brittenvachten, kort of langharig, kunnen een behoorlijk probleem zijn. 

Stappenplan voor problemen bij de rui

Met name voor deze probleemkatten is er met de rui een stappenplan wat je kan helpen om de rui in goede banen te leiden. Doe dit 1 keer per week en voer het tempo eventueel op bij meer problemen.

  1. Voel, wanneer je je kat aait, eens goed door de vacht met je vingers. Zo spoor je beginnende klitjes tijdig op.
  2. Verwijder beginnende klitjes door deze vanaf de huid uit elkaar te pluizen met je vingers.
  3. Lukt dit niet meer gebruik dan de bovenste 2 punten van de combikam hiervoor. Zo kun je vachtsparend werken en beschadig je zo min mogelijk haar rondom de klit. Doordat de vacht van een kat los zit kun je ook grote klitten vaak nog verwijderen. Naast dat dit absoluut niet fijn, zeg maar liever pijnlijk is, voor je kat laat dit ook een groot ‘slagveld’ achter. Alle onderliggende haren zitten namelijk in de klit verweven waardoor er een kale huid met een enkel haartje overblijft. Daarom kun je bij grote klitten beter gebruik maken van een tondeuse. Het scheren van de klit is pijnloos voor de kat maar behoeft wel wat oefening. Wil jij dit graag leren komt dan eens langs voor een workshop: ‘Trim je eigen kat’.
  4. En laat de vacht verder met rust. Ofwel ‘Leave the c(o)at alone’ zoals mijn zeer gewaardeerde collega Jet Bijen – Veldhoen altijd zegt. Een vacht preventief kammen om klitten te voorkomen is niet nodig. Sterker nog het werkt averechts. Met het kammen, met welk gereedschap je ook werkt, beschadig je altijd haar wat later sneller zal klitten en uit zal vallen. En dat is juist wat je niet wil!

Extraatjes:

  • Heeft je kat, of eigenlijk heb jijzelf, last van een laagje echte losse haren op de rug van je kat, die veelal pas echt loslaten op je nieuwe zwart broek, je stoffen bankstel of je gordijnen, dan kun je deze verwijderen met een vochtige microvezeldoek. Maak de doek, die je gewoonweg bij de Action kunt kopen (kies wel een stugge variant), nat met lauw water. Wring hem uit en aai met de doek je kat. Dit bootst eigenlijk de kattentong na. Want hoe wast je kat zichzelf? Precies, hij poetst zijn vacht met zijn ruwe tong. Zorg dat je echt aait en niet door de vacht op en neer wrijft. Denk aan de natuurlijke gang van zaken. Dit kun je zelf variëren tussen 1 of meerdere keren per week, naar gelang de ‘ernst’ van de situatie.
  • Een vervanging daarvan kan zijn het dansen met een zo klein mogelijk slickerborsteltje over de vacht. Let hierbij op dat je echt danst en niet ruw borstelt, het doel is niet zoveel mogelijk haren verwijderen maar om los haar te verwijderen.

Wat absoluut niet te doen in de voorjaarsrui?

Heel veel katteneigenaren willen hun katten graag helpen met het zo snel mogelijk doorkomen van de ruiperiode. Wat zij echter niet weten is dat hoe meer zij helpen hoe meer zij verstoren in de natuurlijk vachtgroeicyclus. De uitspraak: ‘Alles wat ik eruit kam zit tenminste niet in de stofzuiger’ klopt wel maar ook weer niet. Want alles wat in je kam zit, en dus te vroeg is uitgetrokken, zal ook eerder weer vervangen worden door haren die slechter zijn van kwaliteit en dus sneller weer uitvallen. Door het helpen met de rui versnel je hem omdat het ruiproces opnieuw wordt ingezet. Hierdoor wordt de ruiperiode verlengd, blijf je de rui maar versnellen met je hulp dan kan het zelfs zo zijn dat je kat in een permanente rui raakt. 

Precies om bovenstaande redenen is het uit den boze om je kat te borstelen met FURminators (en vele soortgelijke die ongeveer net zo heten maar zeker net zo slecht zijn), rubberen borstels, fijne kammen, Coatkingen en dergelijke. Waarom? Vooruit dan even in het kort. 

  • Rubber is gemaakt om haar mee te nemen, en wat wil je dus niet haar uittrekken. Gebruik die paarse Zoom Groom of rubberen handschoen maar mooi voor je bankstel, je gordijnen en de deurmat daarvoor werken ze super maar alsjeblieft niet op je kat.
  • Fijne kammen zijn zo fijn dat ze erg veel haar grijpen. En ja wederom, haar meenemen is goed maar dan wel alleen los haar. Erger wordt het nog wanneer je een rubberen elastiekje in de kam rijgt, zo stroopt het rubber lekker op en richt je nog meer schade aan. Dit geldt overigens ook wanneer je kam vol haren zit. Regelmatig leegmaken is dus de boodschap.
  • De vlooienkam; de naam zegt het al, is voor het opsporen van vlooien. Niet om je kat te kammen. De veel te dicht op elkaar staande tanden nemen veel te veel haren mee.
  • Coatkings, FURminators en ander ontklitgereedschap werkt doordat de borstels is ingericht met mesjes. Nogal logisch dat een mes er veel haar uitkrijgt want je snijdt het er simpelweg uit. Net zoals andere borstels en kammen kunnen ook deze materialen geen dood haar van levend haar onderscheiden en snijden ze alles mee af wat ze tegen komen. Naast dat je kat echt niet blij wordt van die mesjes op zijn lijf lijden huid en vacht er ook echt onder. In de trimsalon komen heel veel honden en katten met kapotte vachten en inmiddels permanente rui door toedoen van deze vachtverwoesters. 

Benieuwd waarom de FURminator als eerste genoemd wordt in mijn lijstje? Lees dan het blog: ‘De no 1 vachtverwoester, de FURminator’ er eens op na.

Plukken en ontwollen 

Wat al even averechts werkt maar wat jaren gedaan is, en nog steeds wordt, door vele trimmers en fokker is het plukken of ontwollen van de vachten. Door het plukken met de vingers of het uitborstelen met de vacht, met veelal scherp gereedschappen zoals hierboven beschreven staan, zorgt ervoor dat je bergen haar uit je kat borstelt. Bergen haar helaas die zowel dood als halfdood haar bevatten en de rui dus gaan versnellen. Op korte termijn is het een super oplossing want ja die hele bult haar langs je kat zit die week niet meer in je stofzuiger maar geloof me later heb je er des te meer last van. 

Meer informatie over plukken vind je het in het gastblog van Jet Bijen – Veldhoen: ‘Weg met die onnodige wintervacht’.

Vachtsparende werkwijze

Toen ik begon met kattentrimmen ben ik ook gestart met ontwollen en plukken, of wel een invasieve manier van trimmen. Op deze manier beïnvloed je namelijk de hele vachtgroeicyclus, maar dat wist ik toentertijd nog niet. Hele bergen haar ontwolde ik iedere 3 maanden van mijn halflangharige kattenklantjes. Nadien was de baas super blij, maakte ik een trotse foto en rinkelde de telefoon na een week of 10 weer omdat het baasje mij weer erg hard nodig had. Na een paar jaar ben ik echter overgegaan op een vachtsparende, of wel niet invasieve, manier waarbij je rekening houdt met de natuurlijke vachtgroeicyclus van de vacht. Hierbij laat je zoveel mogelijk haar intact op de kat. Dit in samenwerking met nieuwe vachtsparende adviezen voor de eigenaar hebben de eigenaren stukken minder haar in huis. En als klap op de vuurpijl ook nog eens minder werk met de vacht van hun kat en zie ik mijn trimklantjes nog maar 1 of 2 keer per jaar. 

Wat mij ertoe heeft gebracht om te veranderen van manier van werken? Dat lees je in mijn blog: Haren, haren en nog eens haren! 

Dus even terug naar het begin. In de ruiperiode volg je het stappenplan. En verder zal je maar even wat meer moeten stofzuigen en kleefrollers gebruiken deze periode!

Groetjes Wendy 

 

Wil je nog meer leren over de huid en vacht? Neem dan eens een kijkje bij mijn boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat!'. Je vindt hem in de webshop. 

Kijk je hem liever eerst even in? Dat kan, klik op de knop om de eerste 3 hoofdstukken gratis te ontvangen. 

Ontvang je gratis inkijkexemplaar!