Blog


BACK
mrt 13, 2018 |
wendy

Cats Only Blog: Een goede basis voor een stressvrij leven

Super schattig toch zo'n piepklein kittentje wat nog in je handpalm past? Maar denk je er ook nog zo over als je dit kleine kitten vergelijkt met een kleuter die bij zijn moeder wordt weggehaald. Hij kan immer ook zelfstandig eten, spelen en lopen! Want ja, hoe gewoon wij het ook vinden om kittens met 7 weken bij hun moeder en nestgenootjes weg te halen dit is het eigenlijk niet. In de natuur blijven moeders en haar kroost minimaal 1,5 jaar bij elkaar. Dus waarom 7 weken, 16 weken is nog vroeg genoeg. 

Zestien weken moederzorg.
Cats Only gaat voor een stress vrije vakantie en / of trimbehandeling voor je kat. Maar wij zijn niet de enige die daar aan bij kunnen dragen, een stressvrij leven begint namelijk al in de kittentijd! Eerder schreef ik al het sprookjes blog ‘Er was eens…’waarin duidelijk werd dat kittens die lang genoeg bij hun moeder zijn gebleven een stabiele basis hebben waardoor ze goed met stress-situaties om hebben leren gaan. Helaas ligt de scheidingsleeftijd in Nederland te laag, namelijk op zeven weken. Maar er lijkt verandering in te komen. Op 23 juni 2015 heeft Eva de Vette in samenwerking met het Kattengedragsadviesbureau het rapport ‘Zestien weken moederzorg. Een solide basis voor kattenwelzijn’ ingediend bij de tweede kamer.

Kleine kitten = zelfstandige peuter 
De ooit vastgestelde leeftijd van zeven weken is gebaseerd op een aantal beperkte criteria. Deze wetgeving is namelijk gebaseerd op het beëindigen van het zoogproces en het eten van vast voedsel door de kitten. Het zoogproces zou beëindigd zijn op zeven weken maar helaas is deze bewering gebaseerd op gedateerde inzichten. Uit recent onderzoek is gebleken dat onze katten nog dicht bij hun wilde voorouders staan. Als er voldoende voedsel is blijven katers tot minimaal 1,5 jaar bij hun moeder en poesjes zelfs hun hele leven. Bij een voedseltekort kan het voorkomen dat zij uiteengaan op een leeftijd van 16 weken, maar een eerdere vrijwillige scheiding komt in de natuur nooit voor. Je kunt deze zeven weken dus vergelijken met een kleuter die weggehaald wordt bij zijn moeder. Deze loopt, speelt en eet immers ook al zelf. 

Socialiseren
De socialisatie van kittens bestaat uit twee periodes. De sensitieve periode die tot zeven weken duurt en daarna de tweede socialisatie periode tot 16 weken waarin de kitten om leert gaan met andere katten. Door een goede tweede periode leren kittens om minder snel agressief te reageren en om minder ruw te spelen waardoor ze opgroeien tot een sociale kat.

Deze goede socialisatie is belangrijk voor een goede lichamelijke stressreactie. Wanneer een kitten voor de leeftijd van 16 weken veel stress ervaart, bijvoorbeeld door het scheiden van zijn moeder, treedt er blijvende schade op in de stressreactie van het lichaam. Hierdoor zal de kitten zijn gehele leven een verhoogde stressgevoeligheid hebben, en is er eerder sprake van chronische stress. Dit leidt dan weer tot veel verschillende gedragsproblemen zoals onzindelijkheid, sproeien (meer hierover lees je in het gastblog: 'Help, mijn kat sproeit langs de bak!  agressie, krabben aan de meubels (meer hierover lees je in het gastblog: 'Aan de haal met de krabpaal') en hinderlijk miauwen.

Stresslevel op hol
Doordat deze katten moeite hebben met het onder controle houden van hun stresslevel zal een bezoekje aan een kattenhotel of kattentrimsalon ook niet fijn verlopen. Zelfs een kortdurende blootstelling aan stress, zoals bijvoorbeeld een trimsalonbezoek kan zijn, kan zorgen voor een verhoogd cortisol-gehalte voor een aantal weken. Een stressvol verblijf van een kat in een kattenpension van twee weken kan zelfs uitlopen op een chronische stress waardoor je kat extra vatbaar is voor bijvoorbeeld blaas,- en andere gezondheidsproblemen.

Stof tot nadenken, voor de tweede kamer!
Alweer stof tot nadenken, hopelijk gaat de tweede kamer dit ook doen! Wil je meer weten over problemen die voortkomen uit het te vroeg scheiden van moeder en kitten lees dan het artikel wat Eva publicieerde in het KGA magazine. Het gehele rapport is op te vragen bij het Kattengedragsadviesbureau. Wil je na het lezen van het rapport nog meer weten over deze materie geef je dan op voor de cursusdag over dit onderzoek. Meer informatie hierover vind je op de Facebookpagina van het Kattengedragsadviesbureau. 

Groetjes Wendy

Blog van juni 2015, geupdate maart 2018