Wees wijs met wol!

De winter is voorbij! Tenminste dat is wat veel mensen in hun hoofd hebben. Een periode van sneeuw en ijs in de winter is meer dan genoeg. Laat de lente maar komen!

De komst van de lente merken we niet alleen door het lekker wordende weer en de bloemtjes die hun kopjes boven de grond uitsteken. Maar wij kattenliefhebbers merken het ook zeker aan de haren die langzaamaan de kattenvacht weer verlaten en rondzwerven door ons huis. Hier maken winkeliers dankbaar gebruik van door allerhande borstel- en ontwolmateriaal volop in de aanbieding te doen. Omdat de Furminator, de ergste vachtvernietiger in zijn soort, nu alweer veel wordt aangeboden wil ik graag dit artikel met jullie delen. 

Het artikel 'Wees wijs met wol' is geschreven door mijn zeer gewaardeerde collega Jet Bijen - Veldhoen. In dit artikel legt zij in duidelijke taal uit waarom je ver uit de buurt moet blijven van al het ontwolgereedschap op de markt, en met name de Furminator. Deze informatie geldt zowel voor honden als voor katten. Om dit artikel nog extra kracht bij te zetten schreef zij afgelopen week dit bericht op haar Facebookpagina

Jet Bijen 'Zó jammer dat de Furminator als oplossing tegen verharen wordt aanbevolen, terwijl heel professioneel honden- en kattentrimmend Nederland juist een opgewekte, permanente rui en beschadigde vachten ziet. Deze trimmers zijn opgeleid en daarom deskundig in deze, het zou personeel van de dierenspeciaalzaken sieren als ze zich zouden (na)scholen schoolden in deze materie. ( De gratis Dibevo Nascholingsdagen bijvoorbeeld?)'

Ben jij nieuwsgierig geworden na het lezen van dit artikel? Meld je dan eens aan bij de Facebookgroep van Jet 'Vacht, vel en verzorging' en leer meer over de vachten van onze huisdieren. 

WEES WIJS MET WOL
Door Jet Bijen, Praktijk voor Huid en Vacht, Wandeldreef 4, 4527 BX Aardenburg Docent bij Huisdier Kennis Instituut te Bunnik

Rondom dierendag zijn er bij diverse dieren- en tuinzaken en zelfs bij de Lidl zogenaamde Furminators of look-a-likes daarvan in de aanbieding.Doel van deze attributen, maar ook van andere ontwolharken en dichtbetande kammen is het uittrekken van de onderharen, ook wel wol genoemd. Echter dit 'ontwollen' kent zeer nadelige gevolgen. De genoemde gereedschappen verwoesten de ondervacht, dus jonge èn oude wolharen in één keer. De haarknopjes ('haarfabriekjes') die voor productie van wolharen zorgen moeten onmiddellijk aan de slag om nieuwe te maken, de huid- en vachtfunctie wordt zonder deze wolharen gestoord.
Men roept door de wol uit te trekken dus feitelijk een nieuwe verhaarcyclus op. Daarom dit artikel met het hoe en waarom.

Wolharen komen in elke honden- en kattenvacht voor en hebben essentiele functies.

1. ISOLATIE 》Ze vormen d m v vasthouden van lucht een 'thermos'laag op de huid, om de lichaamstemperatuur op 38 ° of 39 °C te houden in koude of hete omstandigheden.
2. DISTRIBUTIE VAN VOEDING VOOR HUID EN HAAR 》 Wolharen zijn de
transportladders voor talgvet en vocht, (de voeding voor huid en vacht), naar haren en huid.
3. BESCHERMING DEEL I 》ZON Ze vormen een dicht scherm tegen schadelijke UV-A en UV-B straling.
4. BESCHERMING DEEL II 》 MECHANISCHE SCHADE Bij passeren van takjes, prikkeldraad en bij bijvoorbeeld het zichzelf krabben i g v jeuk kunnen de, altijd losstaande wolharen zichzelf 'offeren' zodat de belangrijkere dekharen en de huid gespaard blijven. Vervanging van die wolharen is namelijk binnen zes weken gebeurd, op de dekharen moet nog veel langer gewacht worden.
5. VORMING EN HANDHAVING HUIDMILIEU 》De vacht en de huid samen vormen de leefomgeving van talrijke micro-organismen, de huidflora. Dit is een vredesleger van bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten die geen ruzie maken zolang ze maar in balans met elkaar zijn. De voor hen belangrijke chemische atmosfeer in hun leefomgeving wordt bestendigd door een intacte vacht, 'het parapluutje'. Vallen er gaten in die vacht, en/of zelfs de huid dan kunnen foute individuën, zoals een ziekmakende bacterie of een schimmel, in dat defecte deel een infectie beginnen. Ook allergenen hebben meer kans een gevoelige huid te tergen als de vacht, de paraplu dus, een lekje heeft.

Bovenstaande dus de uitleg waarom wol onmisbaar is en zeker niet uitgetrokken moet worden!

Hieronder drie illustraties, foto's van mijn onmisbare schoolbordje.
Dit eerste plaatje is een haarzakje waarin de dekhaar rood is ingetekend. De oudste en beschadigde wolharen zijn aan vervanging toe (blauw). De jonge, net ingegroeide wolharen zijn groen.
De vervanging gaat altijd gefaseerd, de wolharen zullen niet allemaal tegelijk de haarzakjes verlaten. Zo worden hiaten in de functies van de wolharen voorkomen.

In de tweede en de derde zie je schematische plaatjes van wat bij punt 5 is uitgelegd...De foute jongens overmeesteren het vredesleger, en vermeerderen zich onmiddelijk op veroverd gebied. Zo ontstaan bijvoorbeeld hotspots nadat een hond zichzelf beschadigd door krabben.

.