Blog


BACK
nov 8, 2015 |
wendy

Cats Only Blog: De wintervacht

De herfst is alweer even op gang en de winter staat alweer voor de deur. Naast dat wij onze winterjassen uit de kast hebben getrokken hebben ook onze harige vriendjes zich aangepast aan het weer. Na het wisselen van de onderwol in het voorjaar hebben ze afgelopen zomer ook hun gehele dekvacht vervangen, de kortharen hebben dit zelfs twee keer gedaan dit seizoen! Ondertussen is de opbouw van een lekker warme wintervacht begonnen. Deze groei werd gestimuleerd door het licht en werd met het korter worden van de dagen steeds minder. Rondom de klokverzetting is de vacht op volle sterkte en klaar om jouw kat lekker warm door de winter heen te helpen. Maar hoe houden we deze enorme bontjas nu een hele winter op orde? 

Zomer,- en wintergarderobe

In principe kunnen onze katten zowel hun zomer- als hun wintergarderobe prima zelf onderhouden echter wordt dit in de winter wel wat bemoeilijkt. Onder andere door de dikte van de vacht die nu op zijn dikst is en de lengte van de kraag en broek. Iedereen kent het verschil wel als je denkt aan de weelderige manen van de halflangharen zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat.

Ook heeft de overgang naar het binnenleven, die veel katten met het slechter wordende weer maken, zichtbaar invloed op de vacht. Met de steeds kouder wordende dagen zie ik onze Jenny en Poezel steeds meer op vogels jagen vanaf de vensterbank. Naast dat ik dit merk aan ineens weer binnen in plaats van buiten spelende katten, merk ik dit ook zeker aan de vacht. Deze plotselinge overgang vergt erg veel van onze poezen en dit merk je als eerste aan de huid en vacht. Poezel maakte vorige maand het laatste stukje van de rui door waardoor zwarte kleren ineens weer een no-go werden hier in huis. En wanneer ik Jenny aai slaan de vonken zo nu en dan over! Dit wordt veroorzaakt door de veranderde luchtvochtigheid.

Doel voor ons is het om de luchtvochtigheid omhoog te krijgen. Dit kun je doen door:

  • het hangen van bakjes water aan de CV,
  • een ketel water op de kachel,
  • deuren van de badkamer open zetten met het douchen
  • of het plaatsen van een bevochtiger
  • En vermijd plastic-achtige stofjes zoals fleecekleedjes. 

Tip: Er bestaan fleecekleedjes van natuurlijke materialen. Is je kat gek op fleece kijk dan eens in de webshop van Cats & Things waar je deze kleedjes kunt kopen. 

Extra ondersteuning

Daarnaast kunnen wij natuurlijk ook wat ondersteuning bieden. Zo is het verstandig om de frequentie van de vachtcontroles wat op te voeren, zodat beginnende klitten gevonden en uitgeplozen kunnen worden. Om de vacht zo te houden dat hij zowel beschermd als vettig genoeg blijft om statische ontlading te voorkomen is een compleet intacte vacht noodzakelijk. Zorg er dus voor dat je kat een mooie laag onderwol heeft zonder klitten. Merk je dat de vacht te dik wordt en begint te klitten, neem dan op tijd contact op met een trimsalon voor een helpende hand. Helaas tref ik met name rond de vorstperiodes en helaas ook net na de winter veel vervilte katten aan. Naast dat dit pijn doet voor je kat biedt dit ook totaal geen bescherming tegen de koude. Daarnaast kun je ook ondersteuning bieden door het druppelen van Virbac Allerderm SpotOn (Klik hier om de pipetjes te bestellen bij Medpets) wanneer je merkt dat de vacht te statisch wordt. Dit middeltje helpt vanaf de huid om de haren het broodnodige laagje vet op orde te houden zodat de statische vacht uit blijft. En last but not least let op met aaien! Aaien? Zoals je zult begrijpen helpt keer op keer aaien ook mee aan het krijgen van een vettige, klittende of statische vacht. Of erger nog alledrie.

De buitenkat in de winter

Heeft jouw kat helemaal geen hekel aan de winter, net zoals onze Google dan kunnen deze problemen allemaal wel eens meevallen. Google heeft de smaak van het buitenleven te pakken en is meer en meer buiten. Buiten is de luchtvochtigheid vele malen beter wat ervoor zorgt dat zij nog geen last heeft van een statische vacht.  Wel moet ik met haar weer opletten dat zij zichzelf na regenbuien, het spelen in de plassen en in de winter zelfs het lopen door de sneeuw weer goed poetst. Gebeurt dit niet dan zal ook de vacht van onze buitenkatten onherroepelijk in de klit raken.

Groetjes Wendy       

Meer informatie over vachtproblemen in de winter vind je in het boek: 'Klitvrije kat, zo doe je dat! een complete handleiding voor een prachtvacht!' door Wendy Govers-Van Thiel koop je voor 22,50 euro in de Cats Only Webshop op www.cats-only.nl/shop. Ook vind je daar het ebook in epub versie voor slechts 17,95 euro. Wendy geeft ook de workshop: Trim je eigen kat.                                                          

Blog van november 2015 ge-update oktober 2019